Hyppää sisältöön

Taidekriitikko Otso Kantokorpi on kuollut

Ylen Kultakuume-kolumnien tuottaja arvioi, että Otso Kantokorven kuolema on iso menetys suomalaiselle taiteelle.

Otso Kantokorpi. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Kuvataidekriitikko Otso Kantokorpi kuoli perjantaina äkilliseen sairauskohtaukseen. Asia vahvistettiin Ylelle Kantokorven lähipiiristä.

Kantokorpi tunnettiin esimerkiksi Ylen Kultakuume-kolumnien ja Alaston kriitikko -blogin (siirryt toiseen palveluun) kautta. Hän toimi Taide-lehden ja Kritiikin uutisten päätoimittajana sekä kirjoitti taidekritiikkejä useisiin lehtiin.

Ylen Kulttuuricocktail-radio-ohjelman tuottaja Sampo Mäkelä toimi Kantokorven kolumnien tuottajana Kultakuume-ohjelmassa vuosina 2011–2015.

Mäkelä arvioi, että Kantokorven kuolema on iso menetys suomalaiselle taiteelle. Mäkelä piti Kantokorpea erittäin teräväkynäisenä sekä yhtenä tärkeimmistä suomalaisista taidevaikuttajista ja -kriitikoista.

Tuottaja kertoo, että hän arvosti Kantokorven näkemystä taiteesta ja tämän palavan intohimoista tapaa suhtautua kuvataiteeseen.

– Minusta Otson kanssa oli aina hauska tehdä niitä kolumneja. Muutenkin hän oli todella nasta tyyppi, jonka kanssa oli hyvä keskustella, Mäkelä muistelee.

Kolumnien nauhoittamiseen meni kymmenestä minuutista tuntiin riippuen siitä, jäivätkö tuottaja ja kolumnisti keskustelemaan suomalaisesta taidemaailmasta tai kansainvälisestä taiteesta.

– Otso nosti sellaisia asioita esiin taiteesta, jotka olivat välillä vähän kiusallisia ja monesti sellaisia, että ihmiset pystyivät samaistumaan niihin tosi hyvin.

Ensimmäisenä Otso Kantokorven kuolemasta uutisoi Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Otso Kantokorven kolumnit

Kriitikkobattle (video)