”Minua pidetään miehuuden uhkana” – mökkitalkkari tarvitsee kädentaitojen lisäksi myös diplomatiaa

Aimo Särkijärvi on tehnyt lähes 20 vuotta mökkitalkkarin työtä. Vuosien aikana niin mökit kuin mökkeilijätkin ovat muuttuneet paljon.

mökkeily
Aimo Särkijärvi kaivaa autonsa lavalta löytyvää työkalukasaa.
Mökkitalkkari Aimo Särkijärven auto on lastattu työkaluilla.Lauri Rautavuori / Yle

HämeenlinnaTapaamme mökkitiellä Hämeenlinnan Hauholla. Punaisen lava-auton lava on täynnä työkaluja ja vempaimia, joita Aimo Särkijärvi työssään tarvitsee. Särkijärvi johdattaa minut erään mökin pihapiiriin, jonka rannassa hänellä on myöhemmin tuiki tavallinen keväinen työkeikka: laiturin lasku.

Särkijärvi on pian tehnyt 20-vuotisen uran mökkitalkkarina. Hän kaataa mökkitonteilta puita, ajaa nurmikoita ja kunnostaa laitureita – mitä nyt talonmiehen työnkuvaan kuuluu. Miehellä on uransa aikana ollut reilusti toista tuhatta asiakasta.

– Palveluitani tarvitsevat enimmäkseen vähän vanhemmat ihmiset, jotka haluavat vielä olla mökillään, mutta voimat eivät riitä kunnossapitoon.

Hämeenlinnassa on Suomen kunnista kuudenneksi eniten kesämökkejä, noin 8 000. Useimmiten mökkitalkkarin palveluita pyytävät naiset. Miehet suhtautuvat Särkijärven työhön välillä melko nuivasti.

– Suomalainen mies ei haluaisi, että hänen reviirilleen tulee kukaan tekemään töitä, joita on itse tehnyt 20–30 vuotta. Minua pidetään miehuuden uhkana, ja minua on jopa käsketty häipymään tontilta.

Usein mökki-isäntä kuitenkin leppyy viimeistään muutaman päivän jälkeen, kun talkkarin työnjälki miellyttää.

– Ja kun emäntä on tyytyväinen, Särkijärvi hymähtää.

Mökkitalkkarin työvälineitä auton lavalla.
Mökkitalkkarin työkalupakki mahtuu lava-autoon.Lauri Rautavuori / Yle

Entinen sotilas, nykyinen talkkari

Mökkitalkkarin työ voi nopeasti ajateltuna kuulostaa jopa yksinäiseltä puurtamiselta. Kunnossa pidettävät mökit ovat kuitenkin ihmisten asuttamia, ja asiakkaiden kanssa neuvottelu ja sosialisointi ovat iso osa Särkijärven työtä.

Mies muistaa jokusen tapauksen, jolloin sukset menivät asiakkaan kanssa ristiin.

– Yleensä se johtuu siitä, että asiakas muistaa sopimamme asian eri tavalla kuin minä. Kerran asiakas kertoi olleensa erittäin pettynyt tekemääni pihapuun kaatoon, kun ohuita oksia jäi siivoamatta. Entisenä sotilaana kirjoitan ylös kaiken mitä sovin, joten vetosin muistiinpanoihini.

Särkijärvi todellakin on entinen sotilas. Ennen mökkitalkkarin uraansa hän työskenteli Puolustusvoimissa varusmieskouluttajana. Mies uskoo, että armeijan vihreissä opitut puheenlahjat ovat hyödyllisiä myös nykyisiä asiakkaita käsitellessä.

”Putosin katolta ja tulin hallitsemattomasti alas”

Särkijärven vastuulla on mökkikuntia paitsi Kanta- ja Päijät-Hämeessä myös Pirkanmaalla. Miehen reviirillä tapahtuu vuosittain useita murtoja. Kun esimerkiksi naapuri huomaa murron, soi mökkitalkkarin puhelin. Yksityisetsiväksi Särkijärven ei sentään tarvitse taipua.

– Soitan hätänumeroon, ja virkavalta hoitaa homman eteenpäin. Minä korkeintaan korjaan tai korjautan ikkunan, oven tai muun murrossa kärsineen.

Vaaranpaikkoja työssä on silti. Mieleenpainuvin asia mökkitalkkari Särkijärven uralla tapahtui, kun hän oli pesemässä peltikattoa.

– Yhtäkkiä huomasin muuttuneeni työntekijästä liikkuvaksi kohteeksi, ja sitten mentiin. Putosin katolta, tulin hallitsemattomasti alas ja iso koivu otti minut tulisesti vastaan. Selvisin kahdeksalla tikillä ja sillä, että polven korjaa uudeksi vasta haudankaivaja.

Mökkitalkkari Aimo Särkijärvi esittelee turvavaljaita.
Turvavaljaat ovat Aimo Särkijärvelle oleellinen väline. Osa miehen työstä tapahtuu katoilla.Lauri Rautavuori / Yle

Nykymökkeilijä on eri ihminen kuin 20 vuotta sitten

Suomessa on reilut puoli miljoonaa kesämökkiä ja uusia rakennetaan pari-kolme tuhatta vuosittain. Mökkejä ja mökkiläisiä pitkään seurannut Särkijärvi on varma: sekä mökit että mökkiläiset ovat muuttuneet paljon 20 vuodessa.

– Kesämökkien taso on noussut valtavasti. Ennen riitti, kun oli vain jokin paikka, jonne mennä. Nykyään kaiken on oltava viimeisen päälle aina astianpesukonetta myöten. Mökille tullaan viihtymään.

Mökkeilijäkin muuttuu ja on nuorentunut, Särkijärvi pohtii.

– Vanhempi ikäluokka teki kaiken itse, mutta nykyään esimerkiksi perintömökkien omistajat haluavat tulla mökkiin, joka on valmiina. Nuoret tulevat nauttimaan.

Töitä siis riittänee jatkossakin. Vaikka Särkijärvi on jo eläkeiässä, ei hän malttaisi lopettaa. Asiakkaat eivät ainakaan helpota asiaa – mökkitalkkarin kalenterissa on jo nyt merkintöjä ensi vuodelle.