1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hyttyset

Runsasluminen talvi voi tuottaa paljon hyttysiä, mutta kuiva kevät olisi niille kohtalokas – lähiviikot ratkaisevat, onko edessä piinallinen hyttyskesä

Hyttysten määrään omalla pihalla voi vaikuttaa helposti.

hyttyset
hyttynen imee sormesta verta
Hyttysten määrä vaihtelee vuosittain.AOP

Etelä-Suomessa ensimmäiset hyttyset ilmestyvät lähiaikoina. Runsaslumisen talven jälkeen mahdollisuudet runsaisiin hyttysmääriin ovat korkeammat, mutta kaikki riippuu kevätsäästä. Seuraavat viikot ovat hyttysten kannalta ratkaisevia.

Hyttysen kehittyminen ensin munasta toukaksi ja toukasta eri vaiheiden kautta aikuiseksi hyttyseksi kestää kahdesta kolmeen viikkoa. Muodonmuutoksen aikana hyttysen pitäisi olla veden alla kesäisissä lämpötiloissa, eli noin 15–20 asteessa.

Jos nämä kosteat painanteet, joihin hyttyset ovat edellisenä kesänä munineet, pysyvät kosteina, tulee hyttysiä runsaasti. Jos vesi taas ehtii kuivua kehittymisen aikana, hyttysiä tulee huomattavasti vähemmän, kertoo Kainuun ELY-keskuksen suunnittelija, hyönteistutkija Reima Leinonen.

– Jos kevät on hyvin tuulinen ja kuiva, niin lumi haihtuu hyvin äkkiä eikä näihin kosteisiin painanteisiin jää niin paljon lammikoita. Se, onko kosteutta tarpeeksi, ratkaisee kaiken.

Muokkaa pihaasi jos haluat vältellä hyttysiä

Hyttysten määrä vaihtelee vuosittain. Paikallinen vaihtelu voi myös olla todella runsasta. Yhdellä alueella voi olla todella paljon hyttysiä ja muutaman kilometrin päässä ei juuri ollenkaan, riippuen kosteudesta.

– Nyt, kun tämä helteinen jakso tähän pukkaa, voi tulla sellainenkin tilanne, että jos ei sada lainkaan tämän lämpimän jakson aikana, voi hyttysten määrässä tulla hyvin suuria vaihteluja pienialaisestikin koko Suomen mittakaavassa, Leinonen sanoo.

Leinosen mukaan hyttysten määrään omalla pihalla voi vaikuttaa muutamilla keinoilla. Ensinnäkin kannattaa huolehtia, ettei pihalle pääse muodostumaan seisovia vesilammikoita.

Piha ei myöskään saa olla kovin pusikoitunut.

– Mitä avoimempi ja matalakasvuisempi piha on, mitä tuulisempi se on ja ehkä vähän paahteisempi, niin ei siellä hyttyset viihdy. Jos on kovin pusikkoinen ja kostea piha, niin varmasti näitä ystäviä piisaa.

hyttysparvi
AOP

Suoalueilla biljoonia hyttysiä

Leinonen kuitenkin muistuttaa, että hyttyset ovat ensiarvoisen tärkeitä. Hyönteissyöjälinnut syövät suuren osan hyttysistä. Leinonen kertoo, että yksi hömötiaispesue syö vuodessa kymmenisen kiloa hyönteisbiomassaa.

– Jos hyttyset yhtäkkiä häviäisivät kokonaan, kyllä meillä taitaisi olla vähän hiljaisempi kevät lintujenkin suhteen.

Leinonen on tehnyt karkean laskelman hyttysten määrästä. Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuun suoalueilla, jotka ovat hyttysten kannalta parhaita alueita, kehittyy Leinosen arvion mukaan kesässä keskimäärin 21 000 miljardia hyttystä.

– Eli kyllähän niitä on, Leinonen naurahtaa.

Muutamat hyttyslajit talvehtivat aikuisina, joten nyt jo keväällä on saattanut törmätä esimerkiksi horkka- ja kirsihyttysiin. Ne poikkeavat käytökseltään huomattavasti kesällä kuoriutuvista lajitovereistaan.

– Ne ovat arkoja ja ininäkin on arempaa. Kun ne tulevat iholle, ne vähän aikaa ikään kuin miettivät, että mitäs minun pitikään tehdä Kesähyttyset tulevat suoraan iholle ja hoitavat homman. Sen jälkeen ne lähtevät lisääntymään, ellei käsi käy ennen sitä.

Lue seuraavaksi