Nyt se on tiedossa: Pohjois-Korea antoi tarkan päivämäärän ydinkoealueen sulkemiselle

Pohjois-Korea purkaa ydinkoealueensa toukokuun 23.–25. päivinä ja kutsuu ulkomaisia toimittajia todistamaan tapahtumaa, kertoi Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimisto KCNA lauantaina.

Pohjois-Korea
Pohjois-Korean uutistoimiston KCNA:n välittämä kuva mannertenvälisen ballistisen ohjuksen koelaukaisusta nimeämättömässä paikassa Pohjois-Koreassa 4. heinäkuuta 2017.
Pohjois-Korean uutistoimiston KCNA:n välittämä kuva mannertenvälisen ballistisen ohjuksen koelaukaisusta nimeämättömässä paikassa Pohjois-Koreassa 4. heinäkuuta 2017.KCNA / AFP

Maan luoteisosassa Punggye-rissä sijaitsevan ydinkoealueen purkaminen aloitetaan 23.–25. toukokuuta juhlaseremonialla. Seremoniassa ydinkoealueen tunnelit räjäytetään ulkomaisten toimittajien läsnä ollessa, Pohjois-Korean tiedotteessa kerrotaan.

Punggye-rin ydinkoealueella on tehty kaikki kuusi Pohjois-Korean ydinkoetestiä. Viimeinen ja tähän asti voimakkain ydinkoe tehtiin alueella viime vuoden syyskuussa.

Ydinkoealueen purkaminen aloitetaan koetunneleiden räjäyttämisellä ja pääsy niihin estetään. Lisäksi kaikki ydinkokeiden tarkkailutilat ja tutkimuslaitokset tyhjennetään ja vartijat ja tutkijat poistetaan alueelta.

Sulkemista pääsevät seuraamaan vain harvat ja valitut

Ydinkoealueen sulkemista todistamaan päästetään toimittajia Kiinasta, Venäjältä, Yhdysvalloista, Britanniasta ja Etelä-Koreasta. Ulkomaisten toimittajien määrää rajoittaa koealueen pienuus sekä sen sijainti asumattomalla vuoristoalueella. Paikalle kutsuttuja toimittajia on pyydetty raportoimaan tapahtumasta objektiivisesti.

Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tapaaminen on suunniteltu pidettävän 12. kesäkuuta Singaporessa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo lupasi eilen, että jos Pohjois-Korea suostuu luopumaan ydinasearsenaalistaan, Yhdysvallat työskentelee sen talouden kohentamiseksi.

– Pohjois-Korea edistää myös tulevaisuudessa läheisiä kontakteja ja dialogia naapurimaiden ja kansainvälisen yhteisön kanssa rauhan ja vakauden turvaamiseksi Korean niemimaalla ja koko maapallolla, sanotaan KCNA:n kautta lauantaina julkaistussa Pohjois-Korean ulkoministeriön tiedotteessa.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un kertoi ensimmäisen kerran Pohjois-Korean aikomuksesta purkaa ydinkoealueet, kun hän tapasi Etelä-Korean presidentin Moon Jae-inin huhtikuun lopussa.

Lue myös:

Yhdysvallat ja Etelä-Korea tarjoavat Pohjois-Korealle talousapua

Trump vahvisti: Tapaa Pohjois-Korean Kimin kesäkuussa Singaporessa

Lähteet: Reuters, APTN, STT