Pohjois-Korea kalastelee suosiota sulkemalla ja räjäyttämällä jo valmiiksi käyttökelvottoman ydinkoelaitoksensa – Trump julkaisi kehut Twitterissä: "Fiksua ja arvokasta"

Maa aikoo tehdä räjäytyksestä kansainvälisen mediatapahtuman.

Pohjois-Korea
Ydinkoelaitos satelliitista nähtynä.
Punggye-rin ydinkoelaitos satelliittikuvassa vuonna 2014.Google Maps

Pohjois-Korean eilinen ilmoitus ydinkoealueensa purkamisesta vajaan parin viikon kuluttua on saanut myönteisen vastaanoton Yhdysvaltain johdossa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kiittänyt Pohjois-Koreaa päätöksestä purkaa ydinkoealueensa. Trump kuvaili Twitterissä päätöstä fiksuksi ja arvokkaaksi.

Pohjois-Korean kansallisen median mukaan maan ulkoministeriö on ilmoittanut että maan pohjoisosassa sijaitseva koealue tuhotaan räjäyttämällä. Myös seuranta- ja tutkimustilat sekä maanpäälliset valvonta-asemat puretaan.

Purkamisen ja siihen liittyvän seremonian kerrotaan tapahtuvan toukokuun 23.-25. päivien aikana säästä riippuen. Tilannetta seuraamaan maa aikoo pyytää toimittajia Yhdysvalloista, Etelä-Koreasta, Kiinasta, Venäjältä ja Britanniasta.

Jo nyt käyttökelvoton

Pohjois-Korea näyttää ottavan ydinkoealueen sulkemisesta kaiken irti niin diplomaattisesti kuin kansainvälisen mediahuomionkin puolesta. Kyseessä olevan Punggye-rin ydinkoelaitoksen uskotaan kuitenkin olevan jo valmiiksi niin huonossa kunnossa, ettei siitä olisi hyötyä maan ydinohjelmalle.

Muun muassa The Guardianin julkaiseman uutisen mukaan (siirryt toiseen palveluun) kiinalaiset geologit ovat julkaisseet tutkimuksen, että ydinkoealue on jo nyt osittain romahtanut useiden räjäytysten seurauksena. Tutkijoiden mukaan on mahdollista että alueella on riski säteilyvuotoihin, eikä sitä voi käyttää turvallisesti ydinkokeisiin.

Suhteet lämpimiksi

Pohjois-Korea vapautti viime viikolla vankeinaan pitämät kolme Yhdysvaltain kansalaista ja tämän ohella myös ydinlaitoksen purku on neuvotteluasetelmien rakentamista maiden johtajien tapaamiseen. Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin ja Trumpin on määrä tavata 12. kesäkuuta Singaporessa.

Yhdysvallat on vaatinut Pohjois-Korean täyttä ja riippumattomasti varmistettua riisumista ydinaseista.

Lähteet: AP, STT