1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Indonesia

Indonesian viranomaiset: Yksi perhe teki kirkkoiskut – Ainakin yksitoista kuoli

Iskuista epäillään Isis-järjestöön yhteyksissä ollutta ryhmittymää.

Poliisit vartioivat yhden pommi-iskuista tapahtumapaikkaa Surabayassa, Indonesiassa sunnuntaina. Kuva: STR / EPA

Yhden ääri-islamilaisen perheen jäsenet tekivät kolme kirkkoiskua Indonesian toiseksi suurimmassa kaupungissa Surabayassa. Mukana oli viranomaisten mukaan yksi nainen, ilmeisesti perheen äiti, ja teini-ikäisiä lapsia.

Varhain sunnuntaiaamuna tehdyssä iskussa kuoli ainakin 11 ihmistä ja vammautui 40. Neljännessä kirkossa ollut räjähde onnistuttiin tekemään ajoissa vaarattomaksi.

Poliisi sulki varotoimenpiteenä väliaikaisesti kaikki kaupungin kirkot. Myös Surabayassa käynnissä ollut ruokafestivaali keskeytettiin.

Poliisi epäilee, että iskusarjan takana on Isis-terrorijärjestöön kytköksissä oleva Jemaah Ansharut Daulah (JAD) -liike, joskin tutkimukset ovat vasta alkuvaiheessa.

Poliisi uskoo myös, että iskuilla on jotain tekemistä muutama päivä sitten Jakartan vankilassa 36 tuntia kestäneen panttivankitilanteen kanssa, jossa osallisina oli islamilaisia militantteja.

Indonesian poliisi on takavuosina onnistunut vangitsemaan useita islamistijohtajia, mutta viime aikoina erityisesti Isis-järjestöön liittyvä islamilainen terrorismi on ollut kasvussa.

Viime vuosien vakavin terrori-isku Indonesiassa tehtiin vuonna 2016, kun neljä itsemurhaiskijää räjäyttivät pomminsa suositulla ostosalueella Jakartassa.

Juttua täydennetty kello 13.45: Lisätty tieto perheestä, päivitetty uhriluku.

Lue lisää:
Muslimipapit: Terrorismi rikkoo islamin periaatteita