1. yle.fi
  2. Uutiset

Siikarysästä lauantaina vapautettu ryhävalas Lotta poistui Ruotsin suuntaan ja katosi merelle – video näyttää pelastajat työssään

Turun meripelastuskeskuksen kenttäjohtaja arvioi, että rahtialukset voisivat havaita valaan, jos se sattuu uimaan lähelle laivareittejä.

Ryhävalas
Meripelastajat vapauttivat ryhävalaan siikarysästä Perämerellä
Meripelastajat vapauttivat ryhävalaan siikarysästä Perämerellä

Merivartioston tietoon ei ole sunnuntaiaamuun mennessä tullut uusia havaintoja Merenkurkussa siikarysästä pelastetusta ryhävalaasta.

Vallgrundin merivartioaseman partio vapautti 7–8-metrisen valaan verkosta Bergön pohjoispuolella lauantaina. Valas ei kuitenkaan poistunut alueelta, vaan jäi uimaan partioveneen ympärille.

Länsi-Suomen merivartiosto nimesi otuksen Lotaksi lauantain nimipäivän mukaan.

Turun meripelastuskeskuksen kenttäjohtaja Samu Hiljanen kertoo, että jonkin ajan kuluttua Lotta ui vielä kerran pelastusveneen kylkeen. Silloin partio pääsi irroittamaan valaaseen tarttuneet viimeisen verkon rippeet.

– Pyöriäistutkijan mukaan se voisi olla luontaista käytöstä tuollaiselle valaalle, että se ymmärtäisi sen, kun sitä autetaan, Hiljanen sanoo.

Kenttäjohtajan mukaan valas pysyi partion näköpiirissä nelisen tuntia siikarysästä irroittamisen jälkeen.

Partio saattoi aikansa valasta avomerelle päin ja irroittautui sen jälkeen tilanteesta. Lotta lähti uimaan länteen kohti Ruotsia.

Sen koommin valaasta ei ole tullut uusia havaintoja.

– Mielenkiintoista se tietysti olisi meille, jos siitä tulisi jotain havaintoja. Kyllähän jotkut rahtialukset voisivat sen havaita, kun se pinnassa ui ja käy. Se on sen verran iso möhkäle, että se kiinnittää huomion kauempaakin.

Hiljasen mukaan olisi toivottavaa, että Lotta suuntaisi kohti etelää.

Merivartijat Vallgrundin merivartioasemalta pelastamassa Lotta-valasta Merenkurkussa Bergön pohjoispuolella.
Merivartijat Vallgrundin merivartioasemalta pelastamassa Lotta-valasta Merenkurkussa Bergön pohjoispuolella.Rajavartiolaitos
Lotta-valas siikarysässä.
Merivartijat irrottivat Lotaksi nimetyn valaan siikarysästä Merenkurkussa Bergön pohjoispuolella.Rajavartiolaitos
Lue seuraavaksi