Kittilässä harkitaan evakuointeja tulvan takia – video paljastaa vedenpaisumuksen laajuuden

Tulvakeskuksen mukaan Ounasjoen pinta voi nousta vielä kymmeniä senttimetrejä.

Kittilä
tulva-alue ja taloja
Tulvavesien nousu on jatkunut sunnuntaina Kittilässä. Video: Tommi Hiltunen

Tulvavesien nousu on jatkunut tänään Kittilässä Lapissa. Kittilän kunta varautuu evakuoimaan esimerkiksi Pääskylän ja Metsolan palvelutalot ja Lanssitien rivitalot Pääskylänniemen alueella.

Alueen viranomaiset seuraavat tulvatilannetta. Tulvajohtoryhmä kokoontuu kello 18 ja arvioi evakuointitarpeen uudelleen.

Lapin ely-keskus ja pelastuslaitos kertovat, että vesi on kohonnut Sodankyläntielle sekä kantatielle 79 Sirkka–Muonio-välillä. Puolen päivän aikaan tiet olivat kuitenkin edelleen käytössä.

Pelastuslaitos neuvoo siirtämään ajoneuvot pois pihoilta, joille vesi voi nousta.

Vesi voi nousta vuoden 2005 tulvien tasolle

Kittilän kunta kertoo, että tulvaveden nousu on hidastunut eilisestä. Siitä huolimatta vedenkorkeus saattaa nousta vuoden 2005 tulvien tasolle.

Tulevien päivien sää vaikuttaa tulvatilanteeseen Kittilässä sekä muualla Lapissa.

Tulvakeskuksen mukaan Kittilässä joen pinta on noussut nyt 10 senttimetrin päähän vahinkorajasta ja vesi on tulvinut kellareihin. Tulvaan on varauduttu pumppauksin ja suojaamalla rakennuksia.

Tulvakeskus arvioi (siirryt toiseen palveluun), että Ounasjoen pinta voi nousta vielä muutamia kymmeniä senttimetrejä. Siinä tapauksessa Kittilä-Sodankylän tie joudutaan sulkemaan ja asuntoja on kastumisvaarassa.

Sulavien lumien aiheuttamat tulvat nousevat keskimääräistä suuremmiksi myös Kemijoen, Tornionjoen ja Ivalojoen alueilla.

Erityisesti Torniossa pelätään tulvavahinkoja, jos vedet nousevat kaupunginlahden tulvapenkereiden yli.

Lähteet: STT