1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rautatieliikenne

Veturin jarruista lentäneet kipinät sytyttivät useita pieniä maastopaloja Lappeenrannassa – junaliikenne avattiin hetkeksi Allegroille

Junaliikenne katkaistiin alueella palojen takia, mutta rata avattiin joksikin aikaa, jotta Helsingin ja Pietarin välillä liikennöivät Allegro-junat pääsivät kulkemaan.

rautatieliikenne
Pendolino ja IC2-juna Turun ratapihan varikolla.
Arkistokuva.Jouni Koutonen / Yle

Junaliikenne katkaistiin sunnuntaina iltapäivällä Luumäen ja Vainikkalan välillä Lappeenrannan Simolassa alueella roihuavien maastopalojen takia, kertoi Etelä-Karjalan pelastuslaitos neljän aikoihin Twitterissä.

Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen päällystöpäivystäjän mukaan rata avattiin joksikin aikaa, jotta Helsingin ja Pietarin välillä liikennöivät Allegro-junat pääsivät kulkemaan.

VR varautui ensin korvaamaan junat 785 ja 786 palojen vuoksi busseilla Kouvolan ja Vainikkalan välillä. Junat pääsivät lopulta liikennöimään alueen läpi normaalisti, mutta noin 30–60 minuuttia aikataulustaan myöhässä.

– Rata oli junien vuoksi väliaikaisesti auki ja korjasimme kalustomme pois Allegrojen teiltä. Nyt rata on jälleen suljettu, kertoi päällystöpäivystäjä seitsemän aikoihin STT:lle. Hän arvioi jälkisammutustöiden jatkuvan vielä ainakin pari tuntia.

Syynä ilmeisesti kuumentuneet veturin jarrut

Maastopalojen syynä arvioidaan olevan veturin hinaus raiteilla. Vainikkalan asemalla yksi veturi on ottanut toisen hinattavakseen.

– Hinattavan veturin jarrut ovat olleet jotenkin jumissa, jolloin kuumentuneista jarruista on päässyt kipinöitä ja sulaa metallia radan varteen ja sitä kautta sytytellyt joitakin maastopaloja, kertoo päällystöpäivystäjä Petri Pätilä.

Pätilän mukaan tapaukseen ei liity matkustajajunia, vaan radalla olivat tapahtumahetkellä pelkät veturit.

– Veturi ei syttynyt palamaan, vaan henkilökunta sai jarrut jäähdyteltyä omin voimin, Pätilä kuvailee.

Pätilän mukaan yksi paloista oli muita jonkin verran suurempi. Radanvartta tutkittiin myös muiden palojen varalta. Matkustajajunien tilannetta päivitetään VR:n liikennetiedotteet-sivulla (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi