1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työllistyminen

Palveluala selvinnyt aktiivimallin leikkurilta muita pienemmin kolhuin – joka kolmannen ansioturvaa leikattu

Palvelualojen työttömyyskassan johtaja Markku Virtanen sanoo, että vielä on liian aikaista tehdä johtopäätöstä siitä, onko aktiivimalli kurittanut enemmän Kelan perusturvan varassa olevien etuuksia kuin ansiosidonnaisen työttömyysturvan piirissä olevien ansioturvaa.

työllistyminen
myyjä ja kori kassalla
Nella Nuora / Yle

Aktiivimallin vaikutuksia on seurattu viime kuukaudet kuumeisesti. Palveluala näyttäisi selvinneen aktiivimallin leikkurilta monia muita toimialoja pienemmin kolhuin.

– Palvelualoilla on helpompi työllistyä satunnaisiin ja lyhytkestoisiin töihin kuin monilla muilla aloilla, Palvelualojen työttömyyskassan johtaja Markku Virtanen sanoo.

– Toimialoittain katsottuna ollaan varmasti sieltä parhaasta päästä.

Kelan etuudensaajista noin puolelta on leikattu ansioturvaa

Palvelualojen työttömyyskassan etuudensaajista noin 30 prosentin ansioturvaa on alennettu aktiivimallin vuoksi. Seitsemänkymmentä prosenttia kassan etuudensaajista on täyttänyt aktiivisuusedellytyksen.

Perusturvaa hoitavan Kelan mukaan heidän etuudensaajistaan noin puolelta on ansioturvaa leikattu.

Perusturvan varassa olevia kuritettu kovemmin kuin ansiosidonnaisen saajia?

Virtasen mukaan johtopäätöksiä siitä, onko aktiivimalli kokonaisuudessaan kurittanut enemmän Kelan perusturvan varassa olevien etuuksia kuin ansiosidonnaisen työttömyysturvan piirissä olvien etuksia, on vielä liian aikaista tehdä.

– Siltä näyttää, mutta vasta loppusyksystä olemme tässä asiassa viisaampia, Virtanen sanoo

Aktiivimalli edellyttää työttömiltä työtä vähintään 18 tuntia 65 päivän tarkastelujakson aikana tai osallistumista vähintään viiden päivän hyväksyttyhin työ- ja elinkeinopalveluihin. Jos aktiivisuus ei täyty, etuus alenee 4,65 prosenttia päivärahasta.

Edunsaajat voivat olla keskenään hyvinkin erilaisessa asemassa

Palvelualojen työttömyyskassan johtaja korostaa, että myös etuuksien saajat voivat olla keskenään varsin erilaisessa asemassa.

– Pitkäaikaistyöttömiin aktiivimallin leikkaukset tuntuvat osuvan järjestään myös meillä, Virtanen sanoo.

Luvut ovat aktiivimallin ensimmäiseltä tarkastelujaksolta. Mukana ovat myös ne, joita aktiivisuusvelvoite ei koske. Aktiivimalli on ollut voimassa vuoden 2018 alusta.

Lue seuraavaksi