Kittilässä ei toistaiseksi tarvetta evakuointeihin

Vedennousu Ounasjoen yläjuoksulla on hidastunut.

Kittilä
Ilmakuvaa Kittilästä sunnuntaina 13. toukokuuta.
Ilmakuvaa Kittilästä sunnuntaina 13. toukokuuta.Yle

Tulvatilanne Kittilässä ei aiheuta ainakaan toistaiseksi evakuointeja. Aiemmin kerrottiin, että kunta on varautunut evakuoimaan noin 60 asukasta muun muassa Pääskylän palvelutalosta Pääskylänniemessä.

Palopäällikkö Jorma Ojala Kittilästä kertoi, että sunnuntai-iltana tulvajohtoryhmän kokouksessa tietoja päivitettäessä oli todettu Ounasjoen yläjuoksun vedennousun hidastuneen.

– Tämä on meille hyvä tieto ja helpottaa päätöksentekoa. Evakuoinnin tarvetta arvioidaan uudelleen aamulla. Ojalan mukaan vedenpinnan nousun seurauksena yksi yksityistie Levin alueella Sirkassa on poikki ja sinne järjestetty venekuljetus.

– Teiden yli menee vesiä esimerkiksi Kittilän ja Sodankylän välisellä tien pätkällä, mutta siinä liikenne kulkee. Varoitusmerkit kertovat asiasta autoilijoille, Ojala muistuttaa

Kittilän kunta vetosi asukkaisiin sunnuntaina illalla, jotta nämä välttäisivät tarpeetonta liikkumista tulva-alueilla ja teillä, joille vesi on noussut.

– Muutama auto on sammunut veteen, ja osaa on avustettu kauhakuormaajalla pois kastumasta. Kastuneista rakennuksista meille ei ilmoituksia ole tullut. Vuosien varrella rakennuksiin on vesiä päässyt tulvien seurauksena, ja monet taloudet ovat poistaneet sakokaivojaan viimeisen parin kymmenen vuoden aikana, jotta tältä vältyttäisiin.

Tulvavalleja ja suojauksia on Ojalan mukaan jatkettu sunnuntain aikana.

Vuoden 2005 ennätyksellisen korkeasta vedenpinnan rajasta ollaan vielä noin 80 senttimetrin päässä.

– En jaksa millään uskoa, että niin korkealla veden pinta tällä erää nousisi. Kittilän kirkonkylän kohdalla ei ole enää lunta. Lompolon ja Kuljun korkeudella eilen vielä lunta oli.

Torniossa vesi noussee vielä metrin

Torniossa koettiin viikonloppuna pahin tulvatilanne miesmuistiin, ilmoitti Lapin pelastuslaitos sunnuntaina iltapäivällä.

Tornionjoen tulva nousee noin 30 sentin vuorokausivauhtia. Tulvan arvioidaan olevan huipussaan Tornion keskustan kohdalla ensi lauantaina 19. toukokuuta.

Veden nousun vuoksi suojaustoimiin on pelastuslaitoksen mukaan aikaa yhdestä kolmeen vuorokautta. Sunnuntaiaamun tilanteesta veden arvioitiin nousevan Tornionjoessa vielä noin metrin.

Viikonloppuna Torniossa keskityttiin tulvantorjuntatyössä Näränperän tulvavallin korottamiseen tilapäisellä tulvasuojarakenteella. Sunnuntain tilanteen perustella pelastuslaitos arvioi, että tulvaveden pinta vielä ylittää Näränperän vakituisen padon.

– Korotetun tilapäisen tulvasuojan pitäisi kuitenkin riittää siihen, että tulvavesi ei pääse Tornion kaupunkiin, kertoi valmiuspäällikkö Ari Soppela Lapin pelastuslaitoksesta STT:lle.

Lue lisää:

Kittilässä harkitaan evakuointeja tulvan takia – video paljastaa vedenpaisumuksen laajuuden