1. yle.fi
  2. Uutiset

Toimittajalta: Mitä seuraavaksi, Saara Aalto?

Kovassa musiikkibisneksessä poptähden kansikuvan täytyy olla selkeä, kirjoittaa Yle Uutisten kulttuuritoimittaja Ville Vedenpää.

Saara Aalto
Saara Aalto
Saara Aalto lehdistötilaisuudessa Lissabonissa 7. toukokuuta.Markku Ulander / Lehtikuva

Astelin pelonsekaisin tuntein Suomen pukuhuoneeseen Euroviisujen finaalin jälkeen. Siellä odotti finaalissa toiseksi viimeiseksi jäänyt Saara Aalto haastattelua varten. Hänen suuri unelmansa osallistua laulukilpailuun oli toteutunut, mutta sijoitus jäi huomattavasti odotettua vaisummaksi.

Pettymys oli varmasti suuri.

Pukuhuoneessa odotti yllätys. Vastassa ei ollut rempseän iloisen ulkokuoren taakse piiloutuva artisti vaan aito ihminen.

Euroviisut oli rankan Britannian X Factor -rumban läpikäyneelle Saara Aallolle kovempi paikka kuin hän ehkä julkisesti myönsi. Tässä ei ollut kyse pelkästään omasta pärjäämisestä vaan koko Suomen maineesta. Paineet olivat kovat.

Finaalipaikan selvittyä oli silmiinpistävää, kuinka Saara Aalto rentoutui. Se näkyi välittömästi myös lavaharjoituksissa. Esitys ei ollut enää pelkkää suorittamista vaan paikoitellen jopa nautiskelua.

Suomalaiset ovat parin vuoden ajan seuranneet silmä kovana Saara Aallon matkaa Britannian X Factorista Euroviisuihin. Monet suomalaiset ovat voineet olla rinta rottingilla, että maastamme löytyy poikkeuksellisen lahjakas laulaja. Määrätietoinen puurtaja on raivannut tiensä menestyksekkäästi kilpailusta toiseen.

Mutta nyt Saara Aallon kilpailut on kilpailtu. Euroviisuja suuremmaksi kisat eivät voi enää mennä.

Kysymys kuuluu: mitä tapahtuu seuraavaksi?

Euroviisujen yhteydessä Saara Aalto julkaisi uuden albuminsa. Sen promoamista varmasti riittää, sillä tämä on ensimmäinen kansainvälisille markkinoille suunnattu levy.

Aalto itse kertoi, että hän palaa Euroviisuista Lontooseen. Siellä on jo sovittuja keikkoja, ja Britannia on edelleen Aallolle se tärkein markkina-alue. Mutta sielläkin on monta X Factorissa menestynyttä kilpailijaa, joiden joukosta on erottauduttava.

Mutta minkälainen artisti Saara Aalto on? Hänet tunnetaan lähinnä loistavana muiden kappaleiden tulkitsijana, mutta levyttävänä artistina hänen imagonsa on vielä epäselvä. Kovassa musiikkibisneksessä poptähden kansikuvan täytyy olla selkeä.

Saara Aalto on tuonut esille sitä, että häntä ei ole ymmärretty erilaisuutensa vuoksi. Euroviisut voittaneen Israelin Netan ja Aallon perimmäinen sanoma on sama: jokaisen pitää saada olla sellainen kuin on. Viisuissa Netta vain osasi tuoda asian esille paremmin. Sanoma ei hautautunut pelkästään näyttävän show’n taakse.

Saara Aallolla ja hänen ympärillään olevilla managereilla on nyt suuri työ edessään, sillä kaikki pitää aloittaa miltei alusta. Laulaja itsekin sanoi, että Euroviisujen jälkeen elämässä kääntyy uusi lehti ja hän ei tiedä, mitä se tuo tullessaan.

Toivottavasti Saara Aalto ei jää tarinaksi, jota muistelemme vuosikymmenen päästä kuin Linda Lampeniusta.

Päätän haastattelun halaamalla Saara Aaltoa.

Lue seuraavaksi