1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulvat

Vesi nousee yhä Torniossa – tulva uhkaa kastella rakennuksia

Tälle viikolle ennustetut vesisateet saattavat hankaloittaa Torniossa ja Haaparannalla kamppailua tulvaa vastaan.

Hiekkapenger on rakennettu nelostieltä Tornion keskustaan johtavan kadun varteen. Kuva: Jari Vesa/ Yle

Tornionjoen tulvatilanne jatkuu hankalana Torniossa. Tornionjoen vedenpinta on jatkanut nousuaan, kun muualla Lapissa jokien virtaamat ovat hidastuneet tai kääntyneet laskuun.

Tornionjoella vesi nousee yhä parikymmentä senttiä vuorokaudessa. Lapin Ely-keskuksen johtavan vesitalousasiantuntijan Timo Alaraudanjoen mukaan näyttää siltä, että Tornionjoen tulvatilanteesta syntyy tänä vuonna kaikkein hankalin.

– Se jää nähtäväksi, kuinka korkealle vedenpinta nousee, kun muutaman päivän päähän on tiedossa vielä vesisateita. Tässä tilanteessa niitä ei kyllä kaivattaisi, kuvailee Timo Alaraudanjoki.

Tulvavesi uhkaa asuinrakennuksia Torniossa

Lapin pelastuslaitoksen mukaan tulvat uhkaavat useita asuttuja kiinteistöjä ja vapaa-ajan asuntoja Tornion Liakkajoen varrella ja jokisuistossa.

– Jos tulvavalli saadaan kuntoon, ei kaupunginlahden alueella pitäisi tapahtua vahinkoja. Taloja on kuitenkin vaarassa Liakanjokivarressa ja Tornionjoen Suomen puoleisella alueella, koska ongelma-alue on tosi laaja, kuvailee johtava vesitalousasiantuntija Timo Alaraudanjoki Lapin Ely-keskuksesta.

Vedellä täytetty tulvapuomi on saatu paikoilleen

Viime yön aikana Tornion Näränperällä on saatu valmiiksi 1,7 kilometrin mittainen tulvapuomi, jonka avulla kaupunginlahden suojaksi rakennettua tulvapengertä on korotettu noin 45 senttimetriä.

– Tulvapuomi on paikoillaan jämäkän tuntuisesti, sillä sen tueksi on lapettu hiekkasäkkejä noin 3-4 metrin välein. Olemme saaneet täytettyä ainakin 1500 hiekkasäkkiä ja tulvapuomin tukemista jatketaan niiden avulla vielä lähipäivien ajan, sanoo paloesimies Ilkka Koskela Lapin pelastuslaitokselta.

Seuraavaksi Torniossa aletaan pengertää lisää Näränperän aluetta, jos näyttää siltä, että vesi nousee tulvapadon yli.

Lapin ja erityisesti Tornionjoen tulvatilannetta pohditaan aamupäivällä Haaparannalla järjestettävässä kokouksessa. Paikalla ovat Lapin Ely-keskuksen, Lapin pelastuslaitoksen sekä Suomen ympäristökeskuksen ja Ilmatieteen laitoksen asiantuntijat.