Kittilässä vesi nousee edelleen – teitä suljettu ja autoja siirretty tulvan tieltä

Myös Rovaniemellä vesi nousee edelleen.

tulvat
Ounasjoen tulva on noussut Kittilässä Sodankylään vievälle tielle 14.5.2018
Ounasjoen tulva on noussut Kittilässä Sodankylään vievälle tielle. Kuva on otettu 14.5.2018.Tapani Leisti / Yle

Tulvavesi nousee edelleen Kittilässä, mutta viime päiviä hitaammin. Kittilän kirkonkylällä vesi nousi sunnuntain ja maanantain välisen yön aikana viisi senttimetriä. Kittilän Könkäällä vesi on kuitenkin jo laskenut 15 senttimetriä noin vuorokauden aikana.

Kittilän Könkäällä tulvavesi on vallannut pellon
Kittilän Könkäällä tulvavesi on vallannut pellon.Sari Korva

Lapin pelastuslaitoksen palopäällikön Jorma Ojalan mukaan odotettavissa on, että vedenpinnan lähdettyä eilen laskuun Könkäällä, alkaa tilanne vaikuttaa ajan kuluessa myös kirkonkylään. Tulvahuippu saavutetaan ennusteiden mukaan kolmen päivän päästä.

Maanantaina aamulla Kittilässä vallitsi sumuinen ja sateinen keli.

Vesi tulvii autoteille

Pahin tilanne on Kittilän kirkonkylällä, missä autoja on jouduttu siirtämään tulvan tieltä ja teitä sulkemaan. Ajoneuvoja on siirretty pois niin leirintäalueelta kuin Rantatien kerrostaloalueen parkkipaikaltakin.

– Siellä on käytännössä vesi niin korkealla, että autot jäisivät veden varaan, Ojala kertoo.

Kaikki päätiet ovat toistaiseksi käytössä, mutta joitakin pienempiä teitä on jouduttu sulkemaan tulvan vuoksi. Sodankyläntiellä Kittilän sillan kohdalla käytössä on vain yksi ajokaista. Myös Muoniontiellä on vettä, mutta se ei Ojalan mukaan haittaa liikennettä.

Kittilän tulvatilanne ei ole ainakaan toistaiseksi aiheuttanut evakuointeja. Lapin pelastuslaitoksen tiedossa ei ole myöskään, että vesi olisi päässyt kastelemaan asuntojen kellareita. Ojalan mukaan loma-asuntoja, saunoja ja mökkejä on sen sijaan jäänyt veden varaan.

Pääskylänniemeä on suojattu tulvalta vallilla. Alueella sijaitsevien palvelutalojen ja rivitalojen evakuoinnin tarvetta arvioidaan seuraavan kerran maanantaina illalla.

Tulvapenkereitä on tehty ja nostettu, jotta vesi ei tulisi pihoille. Tulvavallien korottamista jatketaan, ja vettä pumpataan vähemmäksi esimerkiksi pihoilta.

Ounasjoki Kittilä tulva
Ounasjoen tulva saartaa taloa Kittilän keskustassa 14.5.2018.Tapani Leisti / Yle

Rovaniemellä tilanne hallinnassa

Lapin ely-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Timo Alaraudanjoki arvioi, että Rovaniemellä vesi nousee vielä puolisen metriä. Rovaniemen alueen vedenkorkeudet pysyvät kuitenkin hallinnassa, sillä vettä voidaan pidättää reilummin Kemijärven tulovirtauman kääntyessä laskuun.

Tänä keväänä Lapin pahin tulvatilanne on Torniossa. Ivalojoella ja Simojoella vesi on jo voimakkaassa laskussa.

Aiempien ennusteiden mukaan suuria tulvia ei pitänyt tulla Lappiin lainkaan. Alaraudanjoen mukaan lumet sulivat kuitenkin voimakkaan lämpöaallon vuoksi merkittävästi nopeammin kuin ennusteissa oletettiin.

Sodankylässäkin tulvii
Sodankylässäkin tulvii. Kitinen on noussut uimarannan parkkipaikalle keskustan tuntumassa.Armi Juopperi

Juttua täydennetty 14.5.2018 12:28.

Lue lisää

Kittilässä harkitaan evakuointeja tulvan takia – video paljastaa vedenpaisumuksen laajuuden

"Kyllä meille riittää tämä yksi hukkuminen" – Eripura on viivästyttänyt Kittilän tulvasuojelua