Tummaihoiset britit ovat Meghan-huumassa - prinssin morsiamesta toivotaan Britannian Obamaa

Prinssi Harryn valittu Meghan Markle on puoliksi afroamerikkalainen, mikä nostaa brittien toiveita etnisten ryhmien tasa-arvon lisääntymisestä.

kuninkaalliset
Prinssi Harry ja Meghan Markle.

Britannian tummaihoisen väestön keskuuteen on kuninkaallisten häiden lähestyessä levinnyt Meghan-ilmiö. Se näkyy Britannian yleisradioyhtiön BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan varsinkin sosiaalisen median kommenteissa.

Prinssi Harryn tulevan amerikkalaisvaimon Meghan Marklen äiti on afroamerikkalainen. Isä on valkoihoinen, ja Markle itse on varsin vaaleaihoinen, joten hänen etninen taustansa on myös saattanut mennä ohi.

BBC:n videolla kampaajan naisasiakas Coventryssä kertoo, että hän odottaa varsinkin Britannian kuvan ulkomailla muuttuvan Meghan Marklen ansiosta.

– Tämä on verrattavissa Barack Obaman valintaan. Wau! Luulen, että sama tapahtuu täällä.

Kaksi vanhempaa naista arvelevat, että Markle voi viedä tietoisuutta etnisistä ryhmistä kuningasperheeseen.

Myös monet uutistoimisto Reutersin Brixtonissa haastattelemat britit vertaavat tummaihoisen naisen vihkimistä kuninkaalliseen perheeseen Barack Obaman valintaan ensimmäiseksi tummaihoiseksi Yhdysvaltain presidentiksi. Brixtoniin on asettunut paljon Britanniassa jo pitkään asuneita siirtolaisia.

Joillekin kuninkaallinen seka-avioliitto kertoo Britannian muuttuneen tasa-arvoisemmaksi ja etnisesti yhä kirjavammaksi. Ainakin avioliitto on osaltaan nostanut etnisyys- ja identiteettiasioita keskusteluun.

Turisteja hääkrääsäkaupan ulkopuolella Britanniassa.
Turisteja hääkrääsäkaupan ulkopuolella Britanniassa.FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA

Kuninkaallisten häiden alla Britanniaa on ravistellut myös Windrush-skandaali.

Sodan jälkeiseen Britanniaan saapui siirtolaisia varsinkin Karibian maista auttamaan työvoimapulasta kärsivää maata. Ensimmäiset heistä tulivat Windrush-nimisellä laivalla. Ihmiset uskoivat olevansa Britannian kansalaisia, mutta heiltä on alettukin vaatia todisteita asemastaan. Useita on karkotettu maasta.

Ihonvärejä ja identiteettejä käsitellyt kirjailija Afua Hirsch sanoo, että kuninkaalliset ovat olleet selkeästi valkoihoisia ja he ovat tekemisissä lähinnä valkoihoisten kanssa. Kun tähän joukkoon tulee nainen, jolla on kahden kulttuurin etninen tausta, se muuttaa dynamiikkaa ja symboliikkaa.

– Britanniassa kasvaneena minusta tuntui usein, että oli jännite brittiläisyyden ja tumman ihonvärin välillä, Hirsch sanoo uutistoimisto Reutersille.

Hän arvelee, että kuninkaallinen seka-avioliitto rohkaisee nuoria.

– Kuningasperhe miltei edusti sitä, että brittiläisyyteen kuului olennaisesti vaaleaihoisuus.

Reutersin haastattelema sosiologian apulaisprofessori Kehinde Andrews Birminghamin yliopistosta edustaa täysin toista näkemystä.

– Kyllä, hän on prinsessa, mutta ajatus siitä, että voisi olla musta prinsessa valkoisessa instituutiossa on suoraan sanottuna hullu.

Andrewsin mielestä Marklen ihonväriä vähätellään.

Markle itse käsitteli aiemmin nettisivustonsa kirjoituksissa paljon taustaansa vanhempien kahden kulttuurin välissä. Prinssin kanssa seurustelu kuitenkin hiljensi nettisivuston.

– Hän käy täysin valkoisesta. Hän näyttää Pippa Middletonilta tai prinsessa Dianalta.

Prinssi Harry ja Meghan Markle edustustilaisuudessa.
Prinssi Harry ja Meghan Markle ovat edustaneet jo kihlaparina monissa tilaisuuksissa yhdessä.Neil Munns / EPA

– Ei ole mitään merkitystä sillä, että on seka-avioliittoja tai että sellainen on kuninkaalisessa perheessä, Andrews.

Kirjailija Reni Eddo-Lodge haluaa lopettaa Obama-vertaukset alkuunsa.

– Markle ei ole Britannian Obama-hetki eikä häntä pidä käsitellä sellaisena. Prinssin valituksi tuleminen ei ole demokratiaa, kirjailija tviittasi jo pian kihlausuutisen jälkeen.

Lue myös:

Entä jos tosielämä olisi kuin draamasarja The Crown? "Meghan Markle ja prinssi Harry saisivat kaksi lasta, joista toinen olisi tumma ja toinen vaalea, ja siitä syntyisi hämminkiä"

Prinssi Harry ja Meghan paljastivat tulevan hääkakun: luomua ja sitruunaa perinteiden sijaan

Britannia valmistautuu kuninkaallisiin häihin–pubeille jatkoaika juhlan kunniaksi

Siirtolaisskandaali ravistelee Britannian hallitusta – Mikä on Windrush-sukupolvi ja miksi heidän karu kohtelunsa kaatoi sisäministerin?

Lähteet: Reuters