Päihdeongelmainen pääsee Kouvolassa hoitoon jonottamatta – apua saa kahdelta toimijalta

Kouvolassa päihdehuollon avopalveluja hoitaa kaksi palveluntarjoajaa, A-klinikka Oy ja Addiktum Oy.

päihteet
Sairaanhoitajia.
Sari Gustafsson / Lehtikuva

Kouvolassa päihdehuollon avopalveluihin ei ole jonoja. Hoitoon pääsee heti. Tilanne on parantunut alkuvuodesta, jolloin ajanvarausaikaa joutui jonottamaan pari viikkoa.

Jonojen helpottumiseen on vaikuttanut Kouvolan kaupungin tekemä kilpailutus, jossa se valitsi päihdehuollon avopalveluille kaksi tuottajaa. Aiemmin palvelut olivat yksin A-klinikka Oy:n vastuulla. Nyt niitä tuottaa myös Addiktum Oy.

A-klinikalla jonoja on saatu lyhennettyä myös organisoimalla vastuualueita uudelleen työntekijöiden kesken. A-klinikka Oy:n aluepäällikön Mari Nielsenin mukaan nopea hoitoonpääsy on tärkeää.

– Silloin kun ihmiselle tulee se oma ajatus hoitoon hakeutumisesta, sinne pitäisi päästä nopeasti. Muuten se hetki voi mennä ohi, Nielsen toteaa.

Hoitoon hakeudutaan aiempaa helpommin

Addiktum Oy:n päihdehoitotyön johtajan Marja Harjun mukaan päihdeongelmaiset myös hakeutuvat aiempaa helpommin hoitoon. Harjun mukaan kynnys on madaltunut merkittävästi kymmenen vuoden takaisesta.

– Apua uskalletaan hakea. Kun ongelman myöntää itselleen, on valmis hakeutumaan hoitoonkin, Harju toteaa.

Harjun mukaan pitkään päihdemaailmassa eläneeteivät juurikaan häpeile ongelmaansa. Vaikka asian suhteen ollaan koko ajan avoimempia, kaikki eivät halua saattaa ongelmaansa muiden tietoon.

– Työpaikalla asiasta ei yleensä haluta tiedottaa. Osa ihmisistä haluaa pitää ongelmansa myös läheisiltään salassa, Harju sanoo.

Kouvolassa päihdehuollon avopalveluiden nuorimmat asiakkaat ovat 15–17 vuotiaita ja vanhimmat yli 70-vuotiaita. Suurin osa asiakkaista on 36–45-vuotiaita.

Tilastokeskuksen viimeisimmän raportin (siirryt toiseen palveluun) mukaan suurin osa, lähes 80 prosenttia päihdehoitoon hakeutuneista käytti opioideja, eli voimakkaita, keskushermostoon vaikuttavia kipulääkkeitä. Vuosituhannen vaihteessa niitä käytti kolmisenkymmentä prosenttia hoitoon hakeutuneista, joten kasvu on ollut kovaa. Stimulantteja tai kannabista käytti noin puolet. Stimulanteista yleisin oli amfetamiini.

Kouvolassa apua saa kahdelta taholta

Kouvolan kaupunki kilpailutti päihdehuollon avopalvelut loppuvuodesta. Puitesopimuskilpailutuksen myötä kaupunki valitsi kaksi palveluntarjoajaa, A-klinikka Oy:n ja Addiktum Oy:n.

Edullisemman tarjouksen tehnyt Addiktum Oy valittiin ensisijaiseksi palveluntuottajaksi, jonka piiriin uudet asiakkaat ensisijaisesti ohjataan. Kaupungissa vuodesta 1971 saakka toiminut A-klinikka jatkaa toimintaansa. Vanhat asiakkuudet säilyvät A-klinikalla, ellei asiakas itse halua siirtyä Addiktumin asiakkaaksi. Myös uudet asiakkaat saavat halutessaan hakeutua hoitoon A-klinikalle.

A-klinikka hoitaa Kouvolassa päihdetyöntekijän ja lääkärin vastaanottoaikoja, opioidikorvaushoitoa ja ryhmämuotoista avokuntoutusta. Päihdehuollon avopalveluiden lisäksi A-klinikka Oy jatkaa selviämisasematoiminnan ja laitosvieroituksen tarjoamista entiseen tapaan. Terveysneuvontaa, johon neulojen ja ruiskujen vaihto sisältyy, hoitaa tällä hetkellä Addiktum Oy. A-klinikan terveysneuvontapiste Vinkin toiminta on toistaiseksi loppunut. Harkinnassa kuitenkin on toiminnan käynnistäminen uudelleen tulevaisuudessa.

– Terveysneuvonnan asiakaskunta on haavoittuvaista. Yhden palveluntarjoajan kanssa heille ei tule sekaannusta siitä, missä käydä hoidossa, aluepäällikkö Mari Nielsen A-klinikka Oy:stä toteaa.

A-klinikan avopalvelut toimivat arkisin Kouvolan keskustassa ajanvarauksella. Sairaanhoitajan päivystykseen voi hakeutua ilman ajanvarausta. Korvaushoitoklinikka sijaitsee Kuusankoskella.

Maaliskuun puolivälistä saakka Kouvolassa toiminut Addiktum Oy tarjoaa päihdehuollon avopalveluiden asiakkaille terveysneuvontaa, neulojen ja ruiskujen vaihtoa, päihdetyöntekijän ja lääkärin vastaanottoaikoja ja vieroitus- ja korvaushoitoa. Addiktumin kaikki palvelut toimivat keskustassa.

Päihdepalvelujen avohoitoon voi hakeutua ilman lähetettä. Hoito on pääosin maksutonta. Molempien palveluntarjoajien sopimukset jatkuvat vuoden loppuun saakka.