Nokian Renkaat voitti verottajan 90 miljoonan euron kiistassa

Hallinto-oikeus kumosi Verohallinnon oikaisulautakunnan 89,2 miljoonan euron veropäätökset kokonaan. Kiista on jatkunut pitkään.

hallinto-oikeus
Rengas puristimessa Nokian tehtailla.
Jussi Mansikka / Yle

Nokian Renkaat Oyj kertoo voittaneensa hallinto-oikeudessa pitkän taistelun verottajan kanssa. Verokiista koski vuosien 2007–2010 veroprosessia.

Yritys kertoo asiasta pörssitiedotteessa.

Hallinto-oikeus kumosi Verohallinnon oikaisulautakunnan 89,2 miljoonan euron veropäätökset kokonaan ja määräsi Verohallinnon lisäksi maksamaan oikeudenkäyntikuluja Nokian Renkaille 40 000 euroa.

Nokian Renkaiden talousjohtaja Anne Leskelä on iloinen päätöksestä.

– Tämä oli odotettua ja myönteistä.

Kiista koskee Venäjän toimintoja

Nokian Renkaille tehtiin verotarkastus vuosina 2012–2013. Tarkastus koski aiempien vuosien aikana tapahtunutta siirtohinnoittelua Nokian Renkaat Oyj:n ja etenkin sen venäläisten tytäryhtiöiden välillä.

Verottaja katsoi, että Nokian Renkaat olisi niin kutsutulla siirtohinnoittelulla jättänyt maksamatta sille kuuluneita veroja. Yritys piti tätä perusteettomana ja kertoi heti valittavansa päätöksestä.

Nokian Renkaiden mukaan se olisi joutunut maksamaan verot sekä Venäjällä että Suomessa samasta tulosta, jos päätöstä ei olisi kumottu.

Oikaisupäätöksien takia Nokian Renkaat maksoi lisäveroa 89,2 miljoonaa euroa ja veronkorotuksia vuosilta 2007 – 2010. Yritys haki muutosta hallinto-oikeudelta tammikuussa 2017.

Anne Leskelä kertoo, että onneksi Nokian Renkailla on perinteisesti ollut vahva tase.

– Yritykselle määrätyt näin isot summat ovat taloudellisesti tosi raskaita, mutta onneksi meillä on perinteisesti ollut vahva tase.

Leskelän mukaan verosummat eivät johtaneet irtisanomisiin.

Yhtiö kertoo tekevänsä tarvittavat korjaukset oikeusvoiton jälkeen raportointiinsa, kun päätös on lainvoimainen. Verohallinnolla on 60 päivää aikaa valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Vielä on epäselvää, mitä 90 miljoonalla eurolla tehdään.

– Talousjohtaja ei sitä päätä. Meillä on isoja investointeja Pohjois-Amerikassa, Venäjällä ja Suomessa, Leskelä kertoo.