1. yle.fi
  2. Uutiset

Katalonian parlamentti valitsi aluejohtajaksi Puigdemontin suosikin Quim Torran

Katalonian oppositio on kritisoinut Quim Torraa nukkejohtajaksi, jonka takana naruista vetelee Puigdemont.

Katalonian politiikka
Quim Torra
55-vuotias Quim Torra on koulutukseltaan juristi.Quique Garcia / EPA

Katalonian aluejohtajaksi on valittu itsenäisyysmielinen Quim Torra, joka kuuluu edellisen aluejohtajan Carles Puigdemontin läheisiin liittolaisiin.

Katalonian jakautunut alueparlamentti teki päätöksen erittäin niukalla enemmistöllä: 66 edustajaa äänesti Torran valinnan puolesta ja 65 sitä vastaan. Neljä edustajaa pidättäytyi äänestämästä.

Torran valinta päättää seitsemän kuukautta kestäneen välitilan, jonka aikana Katalonialla ei ole ollut omaa hallintoa. Katalonian poliittista kriisiä se ei kuitenkaan ratkaise.

55-vuotias Torra, koko nimeltään Joaquim Torra i Pla, on kertonut kunnioittavansa viime vuoden itsenäisyyskansanäänestyksen tulosta. Hän on sanonut tavoittelevansa itsenäistä Katalonian tasavaltaa – työskennellen edeltäjänsä Puigdemontin alaisena.

Espanjan mielestä viime lokakuun äänestys, jossa enemmistö kannatti Katalonian itsenäistymistä, on laiton.

Espanjan keskushallitus otti Katalonian syksyllä suoraan hallintaansa ja määräsi uudet aluevaalit joulukuulle. Itsenäisyysmieliset saivat vaaleissa niukan enemmistön.

Uuden aluejohtajan valinta kuitenkin venyi tähän asti, koska alueparlamentin aiemmin esittämät itsenäisyysmieliset ehdokkaat eivät kelvanneet Espanjalle. Espanjan mukaan tehtävään ei voida valita henkilöä, joka on syytteessä kapinoinnista tai maanpaossa.

Oppositio syyttää Puigdemontin nukeksi

Oppositiossa oleva Ciudadanos-puolue on kutsunut Torraa Puigdemontin ohjailemaksi nukkejohtajaksi. Puigdemont julkisti Torran ehdokkuuden.

Torra edustaa samaa itsenäisyysmielistä Junts de Catalunya -vaaliliittoa kuin Puigdemont, mutta hän ei kuulu mihinkään puolueeseen.

Torran valinnasta äänestettiin ensimmäisen kerran lauantaina, jolloin hän ei saanut riittävästi ääniä. Ensiäänestyksessä valintaan vaadittiin ehdoton enemmistö, toisella kertaa riitti yksinkertainen enemmistö.

Entinen aluejohtaja Puigdemont oleskelee parhaillaan Berliinissä ja odottaa Saksan päättävän, luovutetaanko hänet Espanjaan. Häntä odottavat Espanjassa syytteet kapinoinnista ja julkisten varojen väärinkäytöstä.

Lue myös:

Espanja estää maanpaossa olevan Puigdemontin valinnan uudelleen Katalonian johtoon

Carles Puigdemont taipui viimein: Ei pyri enää Katalonian johtoon

Aiheesta muualla:

Investiture vote called for hard-line Catalan separatist Quim Torra (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi