1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. asunto-osakeyhtiöt

Nordea varoittaa trendi-ilmiön varjopuolista – esittää taloyhtiölainoille ylärajaa tai rajoituksia lyhennysvapaisiin

Taloyhtiölainat ovat yleistyneet viime vuosina uudiskohteissa.

Kerrostalotyömaita Helsingin Jätkäsaaressa. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Finanssikonserni Nordea ehdottaa, että taloyhtiölainoille asetettaisiin yläraja tai rajoituksia lyhennysvapaisiin.

Nordean kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Tom Miller esittää tiedotteessa, että taloyhtiölainan ylärajan voisi asettaa esimerkiksi 50 prosenttiin uuden asunnon hinnasta. Tällä hetkellä yläraja voi olla hänen mukaansa jopa 80 prosenttia.

Toinen vaihtoehto voisi olla Millerin mukaan eräänlainen yhtiölainan lyhennyspakko eli yhtiölainaan ei saisi lyhennysvapaata ennen kuin yhtiölainan määrä asunnon hinnasta on lyhentynyt esimerkiksi 50 prosenttiin.

Nämä keinot turvaisivat Millerin mielestä jo hyvin asunto-osakkeen ostajaa taloudellisilta riskeiltä.

Yhtiölaina on taloyhtiön yhteinen laina, josta kaikki osakkaat vastaavat. Taloyhtiölainat ovat yleistyneet viime vuosina uudiskohteissa, koska niiden avulla asunnon myyntihinta saadaan pienemmäksi.

Lainojen ongelmaksi voi muodostua se, että asunnonomistaja ei kykene maksamaan taloyhtiölainansa lyhennyksiä ja muut osakkaat joutuvat maksamaan hänenkin osuutensa.

Toisin kuin kotitalouksien ottamissa asuntolainoissa, yhtiölainojen kohdalla pankki ei pysty tarkastelemaan asiakkaan maksukykyä ja riskejä yhtä tarkkaan.

– Nyt taloyhtiölainojen ottajien korkoriskejä tai muitakaan velan hoitoon liittyviä riskejä ei valvo kukaan. Tämä on meistä hyvin huolestuttavaa. Lisäksi kannattaa huomioida, että asuntosijoittamisen suosion kasvettua tavallisten suomalaisten keskuudessa, myös yhtiölainoja niihin liittyvine riskeineen kasaantuu kotitalouksille aiempaa enemmän, Miller sanoo tiedotteessa.

Myös Fiva ja Suomen Pankki huolissaan

Nordea on ilmaissut huolensa taloyhtiölainoista aiemminkin. Konsernin mukaan taloyhtiölainojen osuus velkamassasta on kasvanut merkittävästi viimeisen vuosikymmenen aikana. Taloyhtiölainat kasvoivat pelkästään viime vuonna kahdella miljardilla eurolla.

Esimerkiksi viime vuonna taloyhtiölainat muodostivat jo 13 prosenttia kaikista kotitalouksien veloista, kun vuonna 2008 osuus oli 7 prosenttia, Nordea huomauttaa.

Myös Finanssivalvonta (Fiva) ja Suomen Pankki ovat kertoneet olevansa huolissaan taloyhtiölainojen yleistymisestä.

Fiva kertoi maaliskuussa (siirryt toiseen palveluun) maaliskuussa lähettäneensä pankeille kyselyn taloyhtiölainoista. Kyselyllä Fiva haluaa selvittää muun muassa, miten taloyhtiölaina otetaan huomioon, kun arvioidaan asiakkaan maksukykyä.

Lue myös:

Piilovelka kasvaa Suomessa vauhdilla – jopa 70 prosenttia asunnon hinnasta yhtiölainaa

Nordea: Suomessa ei asuntokuplaa – Ja jos olisikin, se rajautuisi tietylle alueelle tai pieniin yksiöihin

Pois alta, yhtiölaina kaatuu – Voiko naapurin velka rysähtää niskaan?