Kylvöt saatu hyvin käyntiin Etelä-Pohjanmaalla – Pellot kuivuvat osin jo liiankin nopeasti

Kolmasosa kevään kylvötöistä on tehty Etelä-Pohjanmaalla. Toukokuun alku on ollut vähäsateinen.

peltoviljely
Traktori pellolla
Kevätkylvöt on saatu hyvin alulle Etelä-PohjanmaallaPasi Takkunen/Yle

ProAgria Etelä-Pohjanmaan alueella kevätkylvöistä on tehty nyt noin kolmannes.

– Paljon on saatu jo valmiiksi, mutta tekemistäkin riittää, sanoo palvelupäällikkö Juha-Matti Toppari ProAgria Etelä-Pohjanmaasta.

Topparin mukaan kylvötöiden aloitusajankohta on melko keskimääräinen ja, jos säät jatkuvat lämpiminä, tulevien päivien aikana kevättyöt etenevät joutuisasti.

Lämmin sää kuivattaa kynnettyjä peltoja välillä jopa liian nopeasti. Kuivuminen aiheuttaa esimerkiksi sen, että pellon muokkautuvuus muuttuu heikommaksi. Topparin mukaan myös pelloissa nyt oleva kosteus pitäisi saada hyödynnettyä.

Vähän sadetta

Luke Ylistaron tilastojen mukaan lämpösumman kertymä oli helatorstaina 10. toukokuuta 47 astetta, mikä vastaa alueen keskimääräistä kertymää. Toukokuun sadesumma on ollut 10. toukokuuta mennessä 14,5 millimetriä, kun keskimääräinen koko kuukauden sadesumma on 43 millimetriä.

– Alkukuu on ollut vähäsateinen. Saisi hieman vettäkin tulla pikku hiljaa, kun on näin kuivaa. Ainakin toivotaan, että loppukuulle saataisiin sadetta, Toppari toteaa.

Lakeutta Ilmajoella
Lakeutta IlmajoellaPasi Takkunen/Yle

Varhaisperunaa odotellaan

Varhaisperuna on saatu istutettua ja perunamaita muokataan koko maakunnan alueella. ProAgria Etelä-Pohjanmaasta arvioidaan, että perunanistutuksia voidaan päästä aloittamaan tällä viikolla.

– En osaa kyllä sanoa, missä vaiheessa saadaan sitä [pöytiin]. Toivottavasti mahdollisimman pian.

ProAgria Etelä-Pohjanmaan mukaan syysviljojen kasvustot ovat Etelä-Pohjanmaalla kohtuullisen hyviä. Parhaiten on talvehtinut ruis. Nurmet ovat selviytyneet talvesta hyvin.

Traktori pellolla
Traktori pellolla Ilmajoen AlajoellaPasi Takkunen/Yle