Kirsikkapuiden kukinta upeimmillaan Helsingin Roihuvuoressa – "Lauantain Hanami-juhlissa katsellaan vähintään kukkasadetta"

Roihuvuori on tämän viikon ajan Helsingin vaaleanpunaisin kaupunginosa, kiitos 250 kukkivan kirsikkapuun.

kirsikkapuut
Kirsikkapuut kukkivat upeasti Itä-Helsingissä
Kirsikkapuut kukkivat upeasti Itä-Helsingissä

Japaninkielinen sana hanami tarkoittaa kukkien katsomista. Sitä voi harrastaa nyt Itä-Helsingin Roihuvuoren Kirsikkapuistossa, jossa kukinta on tällä hetkellä hehkeimmillään.

Siksi lähes jokaisella vastaantulijalla on täällä kädessään jonkinsorttinen kamera. Vaaleanpunainen herkku halutaan luonnollisesti tallentaa myös sosiaaliseen mediaan. Instagramissa tunnisteella #cherryblossom on yli 5,2 miljoonaa kuvaa.

Lauantaina 19. toukokuuta Kirsikkapuistossa vietetään jo perinteeksi muodostunutta Roihuvuoren Hanami 2018 -juhlaa (siirryt toiseen palveluun), jossa japanilainen kulttuuri näyttää monet puolensa niin butotanssin, ikebanan ja teetaiteen muodossa. Myynnissä on myös japanilaista ruokaa.

Vesitorni ja kirsikkapuita.
Roihuvuoren vesitornin kupeessa sijaitseva kirsikkapuisto sai alkunsa reilu vuosikymmen sitten kun Helsingissä asuvat japanilaiset lahjoittivat kaupungille kirsikkapuita.Lena Nelskylä / Yle

Espoolaiset äiti ja tytär Katja Klein-Hämäläinen ja Juulia Hämäläinen eivät malttaneet odottaa lauantaihin, vaan saapuivat ihastelemaan kukkaloistoa jo nyt.

– Näin Espoossa, että kirsikkapuut kukkivat ja koska tiesin tämän paikan, päätimme tulla tänne nyt kun kukat ovat parhaimmillaan, Juulia Hämäläinen kertoo.

– Ovathan nämä nyt aivan mahtavia! Tämä on minun vanha kotikontuni vuodelta 1959. Silloin tämä oli pelkkä nurmikenttä, jossa oli jokunen koivu, Katja Klein-Hämäläinen muistelee.

Suomi sai 100-vuotislahjaksi kirsikkapuita

Vaaleanpunainen puistosta tuli vuosikymmen sitten kun Helsingissä asuvat japanilaiset keksivät lahjoittaa kaupunkiin kirsikkapuita, jotta Hanami-juhlan vietto olisi täälläkin mahdollista.

Viime vuosien aikana Roihuvuori-seuran järjestämä Hanami-juhla on kerännyt puistoon 10 000–20 000 kävijää. Osa saapuu piknikille, toiset katsomaan erilaisia esityksiä ja moni ihan vaan ihmettelemään.

Kirsikkapuita.
Jos lämmin sää jatkuu, kirsikkapuiden kaunein loisto voi hiipua alle viikossa, joten kukintaa kannattaa lähteä ihastelemaan heti.Lena Nelskylä / Yle

Roihuvuori-seuran toiminnanjohtaja Otto-Ville Mikkelä ei ole huolissaan siitä, että kirsikkapuut ovat jo nyt täydessä loistossaan, vaikka varsinainen juhla on vasta muutaman päivän päästä.

– Lyhimmillään päälajikkeen prunus sargentii -kirsikkapuun kukinta on seitsemän päivää. Jos kukinta ehtii hiipua lauantaihin mennessä, niin sitten katsellaan vaaleanpunaista kukkasadetta! Sekin on upea näky, Mikkelä sanoo.

Puistossa on myös muita kirsikkapuulajikkeita, joista osa kukkii myöhemmin. Ensimmäistä kertaa Roihuvuoressa kukkivat Japanin Sakura Foundationilta saadut kymmenen uutta japanilaista sato-sakura-kirsikkapuuta. Ne olivat Japanin lahja viime vuonna 100 vuotta täyttäneelle itsenäiselle Suomelle.

Mikkelä lupaa, että kukintaa riittää varmasti vielä lauantaillekin ja vinkkaa, ettää muutenkin Roihuvuoren hanami on Helsingin visuaalisimpia juhlia:

– Siitä pitävät huolen myös puistoon saapuvat lukuisat cosplay-pukeutujat!