Torniossa jännitetään, pitääkö tulvapenkere pahimman tulvan loitolla – video näyttää, miten vesi nousee jo talojen pihoille

Tornion tulvan voimakkuus on kiinni paitsi tulevien päivien lämpöaallosta, myös siitä, kuinka voimakkaina tälle viikolle ennustetut sateet tulevat. Vesi nousee edelleen kovaa vauhtia, noin 20 senttimetriä vuorokaudessa.

tulvat
Torniossa vesi nousee edelleen 20 senttiä vuorokaudessa
Torniossa vesi nousee edelleen 20 senttiä vuorokaudessa

Tulvahuipun Tornion keskustassa odotetaan ajoittuvan loppuviikkoon, torstain ja lauantain välille. Vesi nousee Tornionjoessa edelleen, mutta Lapin ELY-keskuksen mukaan nousu on hivenen hidastunut. Maanantaina päivitetyn ennusteen mukaan tulvahuippu jäisi korotetun tulvapenkereen alapuolelle, mutta vasta lähipäivien sateet ratkaisevat, kuinka käy.

– Erittäin suuren epävarmuuden tuo se, mille alueille ja kuinka voimakkaina ennustetut sateet tulevat. Nyt ei sateita kyllä tarvittaisi, sanoo johtava vesitalousasiantuntija Timo Alaraudanjoki ELY-keskuksesta. Tornion vesistöalueelle on kuitenkin luvassa sateita torstaille ja perjantaille.

Lumien sulaminenkin vielä jatkuu, tosin viime päivien lämpöaalto on suurimman osan lumesta jo sulattanut. Esimerkiksi Torniossa oli maanantaina yli 23 lämpöastetta ja ylempänä Tornionjokilaaksossa Ylitorniolla mittarilukema kipusi yli hellerajan, korkeimmillaan 26,3 asteeseen.

Tulvapuomia vahvistetaan entisestään

Suomen ja Ruotsin viranomaiset sopivat maanantaiaamuna jatkotoimista tulvavahinkojen ehkäisemiseksi Torniossa ja Haaparannalla.

Tornioon viikonloppuna saatua ja koottua tulvapuomia vahvistetaan pikaisesti. Johtava vesitalousasiantuntija Timo Alaraudanjoki kertoo, että puomia tuetaan hiekkasäkeillä, jotta pari kilometriä pitkä puomi varmasti pysyy paikallaan.

– Noin pitkästä tulvapuomista ei ole varmasti kokemusta missään. Nyt sitä sitten koeponnistetaan. Lisäksi on alustavasti sovittu, että mikäli veden pinta nousee tulvapenkereen tasalle, sillon aletaan korottaa Näräntietä. Tie suljetaan ja toista kaistaa korotetaan niin, että siihen saadaan moreenipenkka. Näin varmistetaan, ettei synny vahinkoja, vaikka tulvapuomi ei sitten pitäisikään, Alaraudanjoki sanoo.

tulvavalleja
Risto Koskinen / Yle

Tulvantorjuntatehtäviin Tornioon saatiin lauantaina varusmiehiä. He ovat olleet mukana muun muassa suojapuomien kokoamisessa. Myös Ruotsin puolustusvoimat on varautunut tulvasuojeluun.

Jos vesi pääsee kipuamaan suojapenkereen yli, kastumisvaarassa ovat muun muassa Rajalla-kauppakeskus ja useita muita alueen kiinteistöjä.

Asukkaille ohjeita tekstiviestillä

Tornion ja Haaparannan asukkaita on kehotettu tarvittaessa suojaamaan kiinteistöjään ja muuta omaisuuttaan. Sekä Suomen että Ruotsin puolella riskialueen asukkaille on lähetetty tekstiviesti, jossa neuvotaan seuraamaan tulvatiedotusta sekä välttämään tarpeetonta liikkumista vaara-alueella.

Tornion kaupunki on rajoittanut ajoneuvoliikennettä Uitonrannan alueella tulvansuojelutöiden takia. Tulvantorjuntaorganisaatio kertoo lisäksi tiedotteessaan, että parhaillaan selvitetään, onko tulvavaara-alueella kotihoidon asiakkaita. Lisäksi koululaisille välitetään tulvatietoa. Kaksoiskaupungin toinen puolikas, Haaparanta, on varautunut tulviin samaan tapaan.

Myös muun muassa Liakanjoessa sekä ylempänä Tornionjokivarressa vedennousu uhkaa monin paikoin varsinkin vapaa-ajanasuntoja ja rantarakennelmia.

Videon kuvaajat: Juho Tuovila, Antti Heikinmatti