1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Armenia

Armenian uusi pääministeri haluaa läheisemmän suhteen Venäjään

Mielenosoitusten jälkeen pääministeriksi valittu Nikol Pashinian tapasi Putinin Sotšissa.

Armenia
Pashinian ja Putin kättelevät Armenian ja Venäjän lippujen edessä.
Ensimmäinen Nikol Pashinianin pääministerinä tapaama ulkomainen valtionjohtaja oli Venäjän Vladimir Putin.Michael Klimentjev / Sputnik / EPA

Armenian uusi pääministeri Nikol Pashinian on kertonut Venäjän presidentille Vladimir Putinille haluavansa läheisemmät poliittiset ja sotilaalliset siteet Venäjään.

Viime viikolla pääministeriksi noussut Pashinian tapasi Putinin maanantaina Sotšissa Mustanmeren rannalla.

– Meillä on keskusteltavaa, mutta on myös asioita, joista ei ole tarpeen käydä keskustelua, Pashinian sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

– Armenian ja Venäjän välinen strateginen kumppanuus on sellainen. Voin vakuuttaa, että Armeniassa tästä on konsensus.

Pashinian sanoi haluavansa uutta energiaa Moskovan ja Jerevanin entuudestaan läheisen suhteen kehittämiseen. Hän kiitti Putinia tavasta, jolla tämä suhtautui Armenian mielenosoituksiin.

Armenia on monin tavoin Venäjästä riippuvainen. Venäjä ei sekaantunut mielenosoituksiin sotilaallisesti, mutta se oli läheisessä yhteydessä armenialaisiin poliitikkoihin protestien aikana.

Armenian parlamentti äänesti oppositiojohtaja Pashinianin pääministeriksi viime tiistaina viikkoja jatkuneiden mielenosoitusten jälkeen.

Mielenosoitukset alkoivat, kun maata kymmenen vuotta presidenttinä hallinnut Serž Sargsjan yritti jatkaa valtakauttaan siirtymällä pääministeriksi – sen jälkeen, kun valtaoikeuksia oli ensin siirretty pääministerille.

Lue myös:

Pashinianin kumous onnistui Armeniassa – oppositiojohtaja valittiin pääministeriksi

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi