1. yle.fi
  2. Uutiset

Vaasan keskussairaala aloittaa verinäytteiden keruun biopankille – "Osallistumalla biopankkitoimintaan voi edistää omaa sairauttaan koskevaa tutkimusta"

Biopankkitoiminta käynnistyi viime vuoden lopulla onkologian poliklinikalta. Nyt toiminta laajenee koko sairaalaan.

biopankit
Vaasan keskussairaalan suunnittelupäällikkö Pia Wik antamassa verinäytettä
Vaasan keskussairaalan suunnittelupäällikkö Pia Wik toivoo, että mahdollisimman moni antaisi verinäytteen biopankin käyttöön.Joni Kyheröinen / Yle

Biopankkitoiminta laajenee Vaasan keskussairaalassa onkologian poliklinikalta käynnistyneen kokeilun jälkeen koko sairaalaan. Suostumuksen antaneilta potilailta kerätään jatkossa lääketieteellistä tutkimusta varten verinäytteitä Auria Biopankille.

Potilaiden kantaa biopankkiin tiedustellaan poliklinikkakutsun yhteydessä.

– Kutsun mukana tulee biopankkisuostumus ja selvitys suostumuksen merkityksestä. Kun potilas tulee sairaalaan saamaan hoitoa, hän voi halutessaan palauttaa suostumuksen, ja hänestä seuraavalla kerralla otettavat näytteet tulevat hyödynnettäviksi biopankkiin, selvittää Auria Biopankin johtaja Lila Kallio.

Onnistunut kokeilu Vaasassa

Vaasan sairaanhoitopiiri omistaa Auria Biopankin yhdessä Turun yliopiston sekä Satakunnan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien kanssa. Biopankkiin on kerätty näytteitä Satakunnasta ja Varsinais-Suomesta jo vuodesta 2015 lähtien.

Turussa on huomattu, että potilaat palauttavat suostumuslomakkeita laiskanlaisesti, mutta ne, jotka palauttavat lomakkeen, suhtautuvat lähes poikkeuksetta myönteisesti biopankkiin.

Vaasassa näytteiden kerääminen alkoi viime vuoden lopulla onkologian poliklinikalla. Kokemukset Vaasassa ovat olleet ilahduttavan myönteisiä. Tutkimushoitaja Susann Brunellin mukaan lähes jokainen poliklinikan potilaista on antanut suostumuksen näytteiden keräämiseen.

Osallistumalla biopankkitoimintaan voi olla mukana edistämässä lääketieteellistä tutkimusta. Lila Kallion mukaan se riittää perusteluksi sille, että suostumuskyselyyn kannattaa vastata "kyllä".

– Osallistumalla biopankkitoimintaan voi edistää omaa sairauttaan koskevaa tutkimusta, ja vaikka ei itse siitä hyötyisikään, voivat muut samaa sairautta sairastavat ihmiset saada siitä hyötyä, kun tutkimuksen avulla kehitetään uusia hoitoja.

Köyhän miehen sampo

Biopankkitutkimuksissa voidaan selvittää esimerkiksi sairauksien syntymekanismeja ja kehittää uusia tutkimus- ja hoitomenetelmiä, kun käytettävissä on tietoa väestön perintö- ja ympäristötekijöistä' sekä elintavoista.

– Biopankki on köyhän miehen sampo, jos tutkimusta ajatellaan, kiteyttää Turun yliopiston dekaani Pentti Huovinen.

Huovisen mukaan biopankilla on myös alueellista merkitystä. Aineiston avulla voidaan nähdä sairaanhoitopiirin alueella kehitystrendejä, jotka voidaan ottaa huomioon päätöksenteossa.

Auria Biopankin aineistoista on pystytty esimerkiksi selvittämään suolistosyöpäpotilaan ennusteeseen vaikuttavia seikkoja ja muutettu niiden perusteella hoitokäytäntöjä.

Biopankkitoiminnan yksi tavoite on myös edesauttaa geenitietoon perustuvan yksilöllistetyn lääketieteen kehittymistä.

– Biopankki on välttämätön askel, kun pyritään kohti räätälöityä hoitoa, painottaa Vaasan keskussairaalan johtajaylilääkäri Reijo Autio.

Tietosuoja

Auria Biopankkiin pyritään saamaan verinäytteitä mahdollisimman kattavasti koko Vaasan sairaanhoitopiirin alueelta. Lila Kallion mukaan tutkimuksen kannalta on sitä parempi mitä enemmän biopankkiin saadaan kerättyä näytteitä alueen väestöltä.

Kallio vakuuttaa, että potilaiden ei tarvitse olla huolissaan tietosuojakysymyksistä:

– Biopankissa näytteitä ja tietoja käsitellään aina ilman henkilötunnisteita eli siinä vaiheessa, kun näytteet tulevat biopankkiin, ne koodataan ja käsitellään sitten koodattuina. Ja jos näytteitä annetaan tutkimukseen, ne ovat silloin aina koodatussa muodossa.

Lue seuraavaksi