Lapin tulvatilanne on pahin Kittilässä ja Tornionjoella

Ivalossa sen sijaan Ivalojoen virtaamat ovat kääntyneet jo laskuun.

tulvat
Ounasjoki Kittilä tulva
Lapin jokien vedennousu talttunut

Kittilässä Ounasjoen tulvatilanne on edelleen kriittinen. Ounasjoen veden nousu on kuitenkin hidastunut, ja vedenpinta kääntyy ennusteen mukaan laskuun alkuviikon aikana.

Tulviva Ounasjoki on kuitenkin kastellut rantojen kesämökkejä sekä mökkejä Kittilän leirintäalueella. Paikoin vesi on noussut myös maanteille, kuten Kittilästä Sodankylään vievälle tielle.

Viikonlopun aikana Kittilässä urakoitiin satoja metrejä tilapäistä tulvapengertä sorasta. Siten on estetty vanhainkodin kastuminen Pääskylänniemen alueella, jossa on varauduttu kaikkiaan lähes sadan ihmisen nopeaan evakuointiin. Jos vesi nousee niin, etteivät tilapäiset penkereet riitä pitämään aluetta kuivana, ihmiset joudutaan evakuoimaan.

Kevättulva Könkäällä
Kevättulva hukutti peltoja Kittilän Könkäällä.Sari Korva

Rovaniemellä Kemijoen vedenpinnan oletetaan vielä nousevan noin 40 senttiä Rovaniemen keskustan kohdalla, mutta nousu on talttumassa. Kemijärveen on saatu lupa ylittää vedensäännöstelyn yläraja, minkä ansiosta Kemijoessa on voitu pienentää juoksutusta.

Lapin ely-keskuksen mukaan tulvaveden nousu pysähtyy Rovaniemellä tiistaihin mennessä, ja tiistain aikana tulvavesi lähtee jo hienoiseen laskuun.

Kemijoki tulva
Kemijoen vesi valtaa pihapiiriä Rovaniemen Vitikanpäässä.Raimo Torikka / Yle

Rovaniemellä uhkaavin tilanne on perinteisesti Vitinkanpäässä. Kaarina Kosken tontilla vesi jo kastelee varaston rappuset, ja tilanne pahenee, jos vedennousu jatkuu.

– Ei ainakaan vielä näytä niin pahalta, mutta toivotaan, että tämä menee näin nätisti. Mutta jos se tuosta vielä nousee, niin minulta lähtee portaita ja muuta menemään tulvan mukana, Koski toteaa.

saunalautta Rovaniemi tulva
Saunalautta tulvan armoilla Rovaniemen keskustassaVesa Vaarama / Yle

Ivalossa virtaamat ovat kääntyneet jo laskuun. Ivalojoen vedenpinta jatkaa laskuaan, mikäli sateet ovat tämänhetkisen sääennusteen mukaisia loppuviikon aikana.

Ivalojoki tulvii 12.5.2018
Jarmo Siivikko / Yle

Torniossa on tällä hetkellä Lapin pahin tulvatilanne, sillä vedenpinta nousee Tornionjoessa vielä noin 20 senttimetrin vuorokausivauhtia. Tämänhetkisen ennusteen mukaan tulvahuippu saattaa jäädä korotetun tulvapenkereen alapuolelle.

Lue lisää Tornionjoen tilanteesta

Tornionjoen tulva Torniossa
Laura Valta / Yle

Lue lisää

"Kyllä meille riittää tämä yksi hukkuminen" – Eripura on viivästyttänyt Kittilän tulvasuojelua