Helsingin poliisipäällikkö pidätetty virastaan toistaiseksi – ministeriön mukaan virkarikossyyte vaarantaa luottamuksen poliisiin

Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio ei voi hoitaa virkaansa kuukausiin. Oikeudenkäynti Helsingin poliisilaitoksen tietolähdejupakassa alkaa näillä näkymin syksyllä.

Helsingin poliisilaitoksen päällikkö Lasse Aapio Kuva: Markku Pitkänen / Yle

Sisäministeriö on pidättänyt Helsingin poliisilaitoksen päällikön Lasse Aapion virastaan välittömästi. Aapio sai toukokuun alussa virkarikossyytteen.

Sisäministeriö katsoo, että Aapio ei voi hoitaa tehtäväänsä virkarikossyytteen käsittelyn aikana. Aapion hyllyttäminen on tarpeen poliisin maineen ja luotettavuuden suojelemiseksi sekä viranomaistoiminnan turvaamiseksi.

– Virasta pidättäminen ei ole kannanotto Aapion syyllisyyteen tai syyttömyyteen. Katsoimme, ettei Aapiolla ole edellytyksiä johtaa Helsingin poliisilaitosta oikeusprosessin aikana. Kansalaisten luottamusta poliisiin ja muihin viranomaisiin on varjeltava kaikissa tilanteissa, sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) toteaa.

Valtakunnansyyttäjä katsoo, että Aapio laiminlöi Helsingin poliisilaitoksen huumerikosyksikön tietolähdetoiminnan valvonnan vuosina 2012–2013. Aapio toimi tuolloin Helsingin apulaispoliisipäällikkönä.

Aapio on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen ja kertoi syytteen nostamisen jälkeen, että hän aikoo jatkaa tehtävässään. Sisäministeriö ryhtyi tämän jälkeen selvittämään, onko Aapiolla edellytyksiä jatkaa virassa.

Aapion toistaiseksi kestävän virastapidättämisen ajan tehtävää hoitaa apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen.

Aapiolle puolet palkasta hyllytyksen ajan

Aapiolla on oikeus valittaa päätöksestä ja vaatia hallinto-oikeudelta sen täytäntöönpanon kieltämistä.

Hyllytyksen aikana Aapiolle maksetaan puolet palkasta. Mikäli syyte hylätään, maksetaan saamatta jäänyt osuus takautuvasti.

Aapion lisäksi tietolähdetoiminnan valvonnan laiminlyönneistä ovat syytettyinä entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero ja Helsingin entinen poliisipäällikkö Jukka Riikonen.

Jutussa on nostettu syytteet yhteensä seitsemää henkilöä vastaan. Heidän joukossaan on Helsingin huumerikosyksikön entinen päällikkö Jari Aarnio.

Syytettä käräjäoikeudessa ajava kihlakunnansyyttäjä Harri Tiensuu kertoo, että oikeuskäsittelyä ei käytännössä voida aloittaa ennen alkusyksyä. Päätökset oikeudenkäynnin ajankohdasta tekee Helsingin käräjäoikeus.

Lue myös: