1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sauli Niinistö

Presidentti Niinistön huolestunut kirjoitus: kansainvälinen järjestys koetuksella – "Hektinen tahti on huono asia"

Presidentti isännöi kuukauden kuluttua kansainvälistä keskustelutilaisuutta, jonka ohjelmaa rukataan tilanteen takia nopeasti.

Presidentti Sauli Niinistö Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Presidentti Sauli Niinistön mukaan ulko- ja turvallisuuspoliittikka on muuttunut nopeasti melko arvaamattomaksi.

Presidentin julkaiseman 'Pallo hallussa?' -otsikoidun kirjoituksen (siirryt toiseen palveluun) pontimena on huoli heikentyneestä kansainvälisestä tilanteesta. Niinistö kuvailee maailman tilannetta oudoksi ja pitää muutoksen nopeutta huonona.

Presidentin arvion mukaan ihmiskunnan tulevaisuus on muuttunut perusteiltaan epävarmemmaksi. Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa on Niinistön mukaan taannuttu ja harpattu taaksepäin.

– Digiajan, tekoälyn ja taloudenkin huima kehitys ei ihmiselle ollenkaan korvaa sitä, että samaan aikaan taannutaan arkipäiväistämään sanat ballistinen ohjus, ydinase ja sota, siis suursota.

Kultarannan aiheista ei ole pulaa

Presidentin tarkoitus on alustaa kirjoituksella kesäkuussa kuudetta kertaa järjestettävää Kultaranta-keskusteluja. Kuukauden kuluttua presidentin kesäasunnolle kokoontuu satakunta politiikan, talouden ja tieteen tuntijaa keskustelemaan kansainvälisen järjestelmän tulevaisuudesta.

Ja se, että maailman kuva muuttuu jatkuvaan hektiseen tahtiin, on huono asia.

Sauli Niinistö

Niinistö kertoo kuinka parissa kuukaudessa Kultarannan keskustelujen aihekirjo on huonossa mielessä vain kasvanut. Kun muutama kuukausi sitten aihelistalle nousi erityisesti Ukrainan, Syyrian ja Korean niemimaan aiheuttamat huolet, nyt listalle on noussut Israel sekä Iran ja myös siihen liittyvä transatlanttinen suhde.

– Kysymyksiä nousee nyt siihen tahtiin, että kuukauden päästä pääotsake voi taas olla kokonaan toinen. Ja se, että maailman kuva muuttuu jatkuvaan hektiseen tahtiin, on huono asia.