Israelissa verisin päivä sitten vuoden 2014: Gazan rajalla yli 50 kuollut palestiinalaislähteiden mukaan

YK:n ihmisoikeuskomissaari ja EU tuomitsivat väkivallan. Yhdysvaltain hallinnosta syytettiin Hamasia väkivallan lietsomisesta.

Israel
Palestiinalainen mielenosoittaja heitti kiviä Gazan kaistalla Abu Safiassa 14. toukokuuta.
Palestiinalainen mielenosoittaja heitti kiviä Gazan kaistalla Abu Safiassa 14. toukokuuta.Luca Piergiovanni / EPA

Israelilaisten ja palestiinalaisten väliset jännitteet ovat kiristyneet maanantaina entisestään Yhdysvaltain suurlähetystön siirron takia.

Gazan palestiinalaisalueen terveysministeriön mukaan 55 palestiinalaista kuoli ja yli 2 400 haavoittui maanantaina Israelin joukkojen tulituksessa Gazan kaistan vastaisella rajalla.

Arviolta kymmenet tuhannet palestiinalaiset olivat tulleet osoittamaan mieltään Israelin harjoittamaa Gazan taloussaartoa vastaan. Mielenosoitukset levisivät myös Länsirannalle, jossa kymmenet palestiinalaiset heittelivät kivillä Israelin joukkoja.

Länsirannalla mielenosoitukset kohdistuivat etenkin Yhdysvaltain suurlähetystön siirtoon.

Israelin armeija puolestaan sanoo tehneensä viisi ilmaiskua Gazassa sen jälkeen, kun Hamasin taistelijat ja Israelin sotilaat tulittivat toisiaan. Armeija syytti Hamasia siitä, että se olisi lahjonut ihmisiä osoittamaan mieltään.

Armeija sanoi aiemmin tappaneensa kolme palestiinalaista, jotka yrittivät asettaa räjähteen Gazan raja-aidalle.

Soini: "Kehotamme pidättyväisyyteen"

Maanantaista tulee verisin yksittäinen päivä Gazassa sitten vuoden 2014, jolloin Hamas-järjestö ja Israel kävivät sotaa.

YK:n ihmisoikeuskomissaari Zeid Ra'ad al-Hussein vaatii tviitissään, että tappamisen on loputtava Gazassa. Komissaari sanoi, että kymmeniä on kuollut ja satoja loukkaantunut Israelin tulituksessa ja kutsui tapahtunutta ihmisoikeusloukkauksiksi.

Myös EU:n ulkopolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini vetosi Israeliin, jotta se noudattaisi suhteellisen voimankäytön periaatetta.

Useat EU-maat toistivat tätä näkemystä lausunnoissaan. Ulkoministeri Timo Soini (sin.) ilmaisi myös Suomen olevan huolissaan siviiliuhreista Gazan rajalla.

– Kehotamme pidättyväisyyteen voimankäytössä ja malttiin tilanteen rauhoittamiseksi nopeasti, Soini sanoi tiedotteessa.

Turkin presidentin Reccep Tayyip Erdoğanin tiedottaja tuomitsi maanantaisen väkivallan kovin sanoin.

– Tämä on yksi rikos lisää Israelin häpeämuuriin, tiedottaja sanoi Twitterissä.

Valkoisesta talosta osoitettiin syyttävällä sormella Hamasia.

– Vastuu traagisista kuolemista on ainoastaan Hamasilla. Se sai aikaan tällaisen vastauksen tarkoituksella ja kyynisesti, Yhdysvaltain hallinnon tiedottaja Raj Shah sanoi maanantaina illalla.

Suurlähetystön avajaisia juhlittiin

Yhdysvaltain Jerusalemin-suurlähetystön avajaisia juhlittiin maanantaina iltapäivällä. Presidentti Donald Trump päätti joulukuussa lähetystön siirrosta Jerusalemiin nopealla aikataululla.

Trump lähetti avajaistilaisuuteen videotervehdyksensä. Presidentin puolesta paikalla olivat muiden muassa hänen tyttärensä Ivanka Trump ja vävynsä Jared Kushner.

Jared Kushner ja Ivanka Trump Yhdysvaltain Jerusalemin-suurlähetystön avajaisissa 14. toukokuuta.
Jared Kushner ja Ivanka Trump Yhdysvaltain Jerusalemin-suurlähetystön avajaisissa.Abir Sultan / EPA

Suurlähettiläs David Friedmanin mukana Tel Avivista siirtyy Jerusalemiin tässä vaiheessa 50 lähetystöhenkilökuntaan kuuluvaa. Suurin osa henkilöstöstä, noin 850 työntekijää, jää toistaiseksi Tel Aviviin.

Lähetystön siirto on tuomittu monissa kommenteissa Lähi-idässä. Arabiliiton johtaja Ahmed Abul Gheit sanoi lähetystön siirtoa juhlivia maita häpeällisiksi. Turkin ulkoministeriö taas kutsui lähetystön siirtämistä rauhanprosessia vahingoittavaksi.

Juttua päivitetty kello 21.43: Lisätty Yhdysvaltain hallinnon tiedottajan kommentti.

Juttua päivitetty kello 22.55: Lisätty Timo Soinin lausunto.

Juttua päivitetty kello 23.10: Päivitetty mielenosoitusten uhriluku.

Lisää aiheesta:

Ylen yksityiskohtaisempi uutisjuttu maanantain tapahtumista

Trumpilainen näytös jerusalemilaisessa lähiössä – Yhdysvallat siirtää tänään Israelin suurlähetystönsä Jerusalemiin

Lähteet: Reuters, AP, AFP, Yle