Hyppää sisältöön

Polttopisteessä oleva Gaza on kuin Nurmijärven kokoinen avovankila – "Tulevaisuudessa näkyy vain pimeyttä", väkivaltaa todistanut Muhammed kuvailee

Palestiinalaisalue Gazan mielenosoituksien taustalla on epätoivo alueen vaikeasta tilanteesta.

Israelin armeija ampui kyynelkaasua mielenosoittajien joukkoon maanantain protesteissa Gazassa. Kuva: Thomas Coex / Lehtikuva

On vaikeaa keksiä paljon kurjempaa paikkaa kuin palestiinalaisalue Gaza. Kaistale on pinta-alaltaan vähän yli 360 neliökilometriä eli suurin piirtein Nurmijärven kokoinen. Tälle pienelle alueelle on pakkautunut asumaan kaksi miljoonaa ihmistä.

Gazasta pääse pois vain harvoin, joten paikalliset kuvaavat sitä avovankilaksi. Israel on saartanut Gazaa jo yli vuosikymmenen ajan hyvin tiukasti Egyptin tuella. Valtaa kaistaleella pitää aseellinen islamistijärjestö Hamas.

Gazan talous on saarron ja sotien jäljiltä kurjassa kunnossa. Työttömyys on korkealla. Lääkkeistä on pulaa. Sähköä on noin neljä tuntia päivässä.

Tilanne on ollut vakava jo pitkään, mutta Gaza on jäänyt muiden Lähi-idän konfliktien varjoon. Nyt pieni kaistale on pongahtanut jälleen maailman tietoisuuteen.

Gazassa nähtiin maanantaina verisin päivä sitten kesän 2014, jolloin Israelin ja Hamasin välillä käytiin viimeisin sota.

Kymmenettuhannet palestiinalaiset kerääntyivät osoittamaan mieltään Gazan rajoille pystytetyille aidoille. Israelin armeija hajotti protesteja kovin ottein ampumalla ihmisiä. Ainakin 58 ihmistä kuoli ja satoja loukkaantui.

Gazan tilanteen huomioon ottaen ei ole ihme, että viime päivien mielenosoitukset ovat olleet suuria ja tilanne on kärjistynyt juuri siellä.

– Tulevaisuudessa näkyy vain pimeyttä, 26-vuotias kuvaaja ja toimittaja Mohammed al-Hadidi kuvailee gazalaisten tuntoja.

”Tilanne lähti täysin käsistä”

Muhammed al-Hadidi kertoo menneensä seuraamaan työnsä puolesta eilisiä mielenosoituksia jo varhain aamulla. Paikalle oli saapunut gazalaisia kaikista taustoista – nuoria, vanhuksia, miehiä ja naisia.

Al-Hadidin mukaan mielenosoittajilla ei ollut aseita. Mielenosoittajien kerrotaan kuitenkin (siirryt toiseen palveluun)heitelleen kiviä ja palavia esineitä.

Al-Hadidi kertoo israelilaisten ilmoittaneen kaiuttimistaan, että he aikovat ampua rajaa lähestyvät. Osa mielenosoittajista päätti kuitenkin lähteä kohti rajaa.

– He ampuivat ensimmäisen ihmisen, sitten tilanne lähti täysin käsistä. Monet lähtivät rajaa kohti, al-Hadidi kuvailee.

Al-Hadidi sanoo tunteneensa seitsemän kuolleista. Heillä oli ollut ampumajälkiä päässään ja rinnassaan.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön työntekijät hoitivat Gazan mielenosoituksissa loukkaantunutta. Palestiinalaismies oli saanut luodin jalkaansa. Kuva: Thomas Coex / Lehtikuva

Israel on vedonnut oikeuteensa puolustaa omia rajojaan. Israelilaisasutus toisella puolella rajaa on paikoin näköyhteyden päässä.

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto on (siirryt toiseen palveluun)arvostellut Israelin voimankäyttöä kovin sanoin. Se on todennut, että kuolettavan voimankäytön pitäisi olla viimeinen keino, jota käytetään vasta vakavassa vaarassa.

Aitaa lähestyminen, kivien tai polttopullojen heittely kaukaa hyvin varustautuneita joukkoja vastaan ei ole YK:n ihmisoikeusvaltuutetun mukaan riittävän vakava vaara oikeuttamaan sellaisen voimankäytön, jota maanantaina nähtiin.

Palestiinalaiset pakolaiset vaativat oikeutta palata

Maanantain suurmielenosoitusten yksi syy oli Yhdysvaltain päätös tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi ja siirtää suurlähetystönsä Jerusalemiin. Israelilaisten tavoin myös palestiinalaiset pitävät Jerusalemia pääkaupunkinaan.

– Palestiinalaiset yrittivät eilen kertoa maailmalle mielipiteensä siitä, mitä he ajattelevat lähetystön siirrosta. Ja että heillä on oikeus palata kotimaahansa, al-Hadidi sanoo.

Gazan protestit alkoivat jo oikeastaan maaliskuun lopulla, vaikka ne ovatkin huipentuneet tällä viikolla. Mielenosoituksissa on vaadittu palestiinalaisille pakolaisille oikeutta palata sukujensa maille, jotka jäivät Israelin itsenäistyessä nykyisen Israelin alueelle.

Israelin itsenäistymisestä tuli kuluneeksi tänä keväänä 70 vuotta. Sadat tuhannet palestiinalaiset menettivät silloin kotinsa ja joutuivat pakenemaan naapurimaihin ja nykyisille palestiinalaisalueille. Heidän viisi miljoonaa jälkeläistään on yhä pakolaisina.

Israelin mukaan heillä ei ole oikeutta palata. Yksi syy on, että se muuttaisi juutalaisvaltion väestörakennetta.

Kahdeksan kuukautta vanha vauva kuoli rajaprotesteissa kyynelkaasuun. Hänen sukulaisensa surivat hautajaisissa tiistaina. Kuva: Haitham Imad / EPA

Asia on erityisen herkkä Gazassa, sillä sen väestöstä kaksi kolmasosaa on pakolaisten jälkeläisiä. Al-Hadidi kuvailee, että myös aidalle pyrkiminen liittyy voimakkaasti tähän.

– Kaverini ovat rauhallisia ihmisiä, eikä heillä ollut aseita. He halusivat vain palata kotimaahansa, al-Hadidi sanoo.

Palestiinalaiset kutsuvat Israelin itsenäistymiseen liittyviä tapahtumia nakbaksi eli katastrofiksi. Nakban virallinen muistopäivä on tänään tiistaina, mikä on lähetystön siirron ohella toinen syy tavallista suurempiin mielenosoituksiin juuri tällä viikolla.

Gazan kaupat kiinni suruajan vuoksi

Mielenosoitukset Gazan rajalla ovat jatkuneet myös tänään, mutta pienempinä kuin maanantaina.

Al-Hadidin mukaan monet ihmiset ovat pysytelleet sisällä. Tunnelma on surullinen ja vihainen. Monet Gazan kaupoista ja muista liikkeistä on suljettu suruajan vuoksi.

Sairaalat ovat pyytäneet ihmisiä luovuttamaan verta, sillä haavoittuneita on niin paljon.

– On vaikeaa ennustaa, miten tilanne jatkuu tästä eteenpäin, hän sanoo.

Mielenosoituksia on ollut järjestämässä Gazaa hallitseva Hamas. Israel syyttääkin Hamasin olevan mielenosoitusten ja väkivaltaisuuksien takana.

Mielenosoituksissa näyttää kuitenkin purkautuvan enemmän Gazan asukkaiden vuosia kasvanut epätoivo tiukasta saarrosta kuin minkään poliittisen liikkeen tahto. Muuten kymmenettuhannet gazalaiset tuskin olisivat valmiita uhmaamaan henkeään protesteihin osallistumalla, kuten israelilainen Haaretz-lehti huomauttaa. (siirryt toiseen palveluun)

Lue lisää:

Trumpilainen näytös jerusalemilaisessa lähiössä – Yhdysvallat siirtää tänään Israelin suurlähetystönsä Jerusalemiin

Vain pieni tovi sähköä päivässä – gazalaiset joutuvat järjestämään arkensa sähkökriisin keskellä

Israelissa juhlittiin USA:n Jerusalemin-lähetystön avajaisia – Gazan rajalla kymmenien mielenosoittajien kerrotaan kuolleen Israelin tulituksessa