Viimeinen päivä puukotusoikeudenkäyntiä – Tänään selviää, mitä maksaa puukottajan asianajaja

Viisi viikkoa kestänyt oikeudenkäynti päättyy tänään. Oikeudessa kuullaan viimeisenä päivänä loppulausunnot ja asianajajien laskujen loppusummat.

Turun puukotukset 2017
Turun joukkopuukotuksen pääkäsittely alkoi Turun vankilassa.
Timo Korhonen / AOP

Varsinais-Suomen käräjäoikeus kokoontuu tänään viimeistä kertaa Turun vankilan oikeussaliin puimaan Turun puukotuksia. Tänään on vuorossa eri osapuolien loppulausunnot.

Päivän aluksi ääneen pääsevät syyttäjät.

Syyttäjät vaativat elinkautista vankeutta marokkolaiselle Abderrahman Bouananelle kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä.

Oikeus saa eteensä laajan esityksen.

– Kyllä minä arvioisin, että tulkkauksen kanssa meidän loppulausuntomme kestää noin pari tuntia, sanoo kihlakunnansyyttäjä Hannu Koistinen.

Osallistuuko syytetty viimeiseen päivään?

Syyttäjien loppulausunnon jälkeen vuorossa ovat uhrien ja heidän omaisten asianajajien loppulausunnot. Heidän jälkeensä oikeus kuulee puolustuksen loppulausunnon. Puolustus kiistää terroriteot, mutta myöntää puukotukset.

Puolustuksen asianajaja uskoo pitävänsä oman loppulausuntonsa ripeämmin kuin syyttäjä.

– Arvioisin, että meidän loppulausuntoomme kuluu aikaa alle tunti, sanoo puukottajan asianajaja Kaarle Gummerus.

Marokkolainen Abderrahman Bouanane ei ole osallistunut oikeudenkäyntiin sen kaikkina päivinä. Hänellä oli muutama viikko sitten lääkärintodistus, jonka mukaan häntä ei voitu kuulla oikeudessa.

Viime viikolla miestä pystyttiin kuitenkin kuulemaan. Vielä ei ole tiedossa, osallistuuko syytetty viimeiseen oikeudenkäyntipäivään.

Asianajajien palkkiot selville päivän lopussa

Kun oikeus on kuullut kaikkien osapuolten loppulausunnot, sen jälkeen salissa puhutaan rahasta.

Asianosaiset ovat esittäneet oikeudelle korvausvaatimuksensa oikeudenkäyntikuluista, ja näihin korvausvaatimuksiin sisältyvät myös asianajajien palkkiot.

Puukottajaa on puolustanut oikeudenkäynnissä asianajaja Kaarle Gummerus. Hänen lisäkseen puolustuksella on ollut toinenkin avustaja.

Jos syytetyn asianajajan esittämä lasku ei ole syyttäjien mielestä kohtuullinen, syyttäjät voivat paljoksua oikeudessa laskun loppusummaa ja vaatia oikeudelta sen kohtuullistamista.

Lue myös:

Turun puukottaja vastasi toistamiseen kysymyksiin oikeudessa: "Ei kaduta" – Yle seurasi hetki hetkeltä

Happonen: Mihin tuoliin päätyy Turun puukottaja?

Analyysi: Juoksuttaako Turun puukottaja oikeuslaitosta ja mediaa?

Turun puukottaja: Suomen osallistuminen Isisin vastaiseen sotaan oikeutti tekoni – Yle seurasi oikeudenkäyntiä hetki hetkeltä

Tuoli alkoi polttaa Turun puukottajan alla ja kaksi muuta käännettä oikeudessa – Katso tästä päivän pääkohdat ja videoanalyysi

Varastettu puheenvuoro, käsiraudat ja käännösvirhe – Tässä kaikki, mitä sinun tulee tietää Turun puukotusten ensimmäisestä pääkäsittelypäivästä

Turun epäilty puukottaja esitutkinnan aikana: "Minusta tuli joku toinen, ja sitten minä tein mitä tein"