Turun puukotusten tuomio tulee kesäkuussa – Syytetylle luvassa ainakin kymmenen vuotta vankeutta

Yle seurasi viimeisen istuntopäivän kulkua.

Turun puukotukset 2017
Toimittajat seuraavat Turun elokuisen puukkoiskun käsittelyä videonäytöiltä Turun oikeustalolla 17. huhtikuuta.
Roni Lehti / Lehtikuva

Viiden viikon istuntourakka saatiin päätökseen, kun Turun puukotusoikeudenkäynnin viimeinen päivä istuttiin tänään Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

Osapuolet esittivät omat loppulausuntonsa. Lausunnoissa asianosaiset saivat sanoa oman käsityksensä oikeudenkäynnin aikana esitetyistä todisteista ja siitä, miten tapaus heidän mielestään pitäisi ratkaista.

Syyttäjä toisti näkemyksensä siitä, että Turun puukottaja pitäisi tuomita elinkautiseen vankeusrangaistukseen kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehtävästä murhasta ja kahdeksasta samassa tarkoituksessa tehtävästä murhan yrityksestä.

Syyttäjän mukaan verityöt olivat omiaan aiheuttamaan vakavaa pelkoa väestön keskuudessa, ne oli tehty erityisen raa'alla ja julmalla tavalla sekä vakaasti harkittu.

Puolustus puolestaan edelleen kiisti terroristisessa tarkoituksessa tehdyt murhat ja murhan yritykset. Puolustuksen mukaan kyse oli tapoista ja tapon yrityksistä, joista vähimmäisrangaistus olisi kymmenen vuotta vankeutta.

Tuomio tulee kesäkuussa

Päivän päätteeksi puhuttiin rahasta eli valtion varoista maksettavista avustajapalkkioista.

Syytetyn asianajaja kertoi laskuttavansa syytetyn avustamisesta reilut 50 000 euroa. Syyttäjä piti määrää varsin kohtuullisena.

Valtion varoista maksetaan myös asianomistajien palkkiot. Asianomistajien avustajien laskujen loppusummat ovat 10 000–50 000 euroa.

Käräjäoikeus myös kertoi, että tuomio annetaan perjantaina 15. kesäkuuta kello 13.

Vastaaja odottaa tuomion antamista vangittuna Turussa.

Puolustus: Ei tarpeetonta tuskaa

Puolustuksen mukaan puukotukset on toteutettu tunnekuohuun rinnastettavassa tilassa, eikä niitä ole tehty erityisen raa'alla ja julmalla tekotavalla tai vakaasti harkiten.

– Hän on päättänyt jollain tavalla toimia, mutta meillä ei ole tietoa, onko nämä olleet ohimeneviä ajatuksia vai oikeita suunnitelmia, syytetyn asianajaja Kaarle Gummerus totesi oikeudelle.

Puolustuksen mukaan syytetty ei ole pyrkinyt teoillaan tuottamaan uhreilleen tarpeetonta tuskaa, eikä pitkittämään tekoja. Puolustuksen näkemyksen mukaan syytetty on pyrkinyt ensimmäisen veriteon jälkeen pakenemaan paikalta.

Järjestön kannattaminen ei tee terroritekoa, sanoo puolustus

Puolustuksen mukaan syytetty on osoittanut mielenkiintoa ja ollut myötämielinen terrorijärjestö Isisiä kohtaan, mutta tämä itsessään ei riitä täyttämään Suomen rikoslain mukaista terrorismirikoksen määritelmää.

– Jonkun järjestön kannattaminen ei tee teosta terroritekoa, Gummerus sanoi.

Puolustuksen mukaan vakavan pelon aiheuttaminen väestön keskuudessa ei ole ollut syytetyn tavoitteena. Tekijä ei ole suoraan myöntänyt tätä oikeudessa tai poliisille esitutkinnan aikana.

Puolustuksen mukaan syytetyn motiivi teoilleen on ollut länsiliittouman ilmaiskut Syyrian Raqqassa sekä paikallisten ihmisten kärsimys.

Vähimmäisrangaistus 10 vuotta

Sota naisia vastaan ja Jehovan todistajien valikoituminen uhriksi on puolustuksen mukaan motiiveja, joihin syytetty on tarttunut, kun niitä on hänelle oikeudenkäynnin aikana tarjottu. Puolustus korostaa, että esitutkinnan aikana mies on kertonut vastaavansa kysymyksiin niin kuin kysyjä haluaa vastattavan.

Syytetyn kuvaama manifesti on puolestaan ollut puolustuksen mukaan "nopeasti aamulla kyhätty tuotos".

Käytännössä puolustuksen loppupuheenvuoro tarkoittaa sitä, että puolustus edelleen kiistää terroristisessa tarkoituksessa tehdyt murhat, mutta myöntää tapot.

Puolustus kertoo ymmärtävänsä, että vähimmäisrangaistus tässä tapauksessa on kymmenen vuotta.

Vakavasti loukkaantunut pelastaja piti puheenvuoron

Aiemmin päivällä puheenvuoron piti ensimmäistä uhria auttamaan saapunut Hassan Zubier. Zubier loukkantui vakavasti iskussa.

– Minun ja avopuolisoni toiveena on, että terroristi tuomitaan elinkautiseen vankeusrangaistukseen ja että hän istuu sen loppuun, Zubier kertoi oikeudelle.

Zubieria ja kahta muuta asianomistajaa edustava Ari Huhtamäki kertoi syytetyn kertoneen mielentilalausunnon käsittelyn yhteydessä, että hän on valmistautunut istumaan vankilassa 20 vuotta. Mielentilalausunto käsiteltiin eilen maanantaina oikeudessa suljetuin ovin.

Zubier kertoi omassa puheenvuorossaan, että hänen mielestään syytetty on osoittanut täydellistä empatian ja katumuksen puutetta.

– Suuressa pelkuruudessaan hän on kohdistanut tekonsa puolustuskyvyttömiä naisia kohtaan, jopa naiseen, joka on kulkenut lastenvaunujen kanssa, Zubier sanoi.

Zubierin mielestä syytetty on ollut niin merkityksetön, että edes terrorijärjestö Isis ei ole halunnut ottaa tekoa nimiinsä.

Syyttäjä aloitti aamulla

Päivä alkoi syyttäjän loppulausunnolla.

Kihlakunnansyyttäjä Hannu Koistinen ja syyttäjävaltuuksin toimiva ylitarkastaja Sampsa Hakala totesivat, että marokkolaisen Abderrahman Bouananen teko oli omiaan aiheuttamaan vakavaa pelkoa väestön keskuudessa, tehty erityisen raa'alla ja julmalla tavalla sekä vakaasti harkittu.

Vakavan pelon aiheuttaminen väestölle ja valtiolle liittyy terroririkoksiin, raaka ja julma tekotapa sekä vakaa harkinta puolestaan murhan tunnusmerkistöön.

– Erityistä on se, kuinka loppujen lopuksi uhrit ovat olleet vain välineitä Bouananelle ja hänen edustamalleen (terrorijärjestö) Isisille.

– Kyse on vakaasti harkitusta teosta, ei epätoivoisen ihmisen epätoivoisesta teosta, Koistinen sanoi.

Syyttäjän mielestä isku noudatti Isisin kaavaa

Syyttäjä vaatii Turun puukottajaa tuomittavaksi elinkautiseen kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä.

Mies on myöntänyt teot, mutta puolustus kiistää kyseessä olleen terroriteko.

Syyttäjän mukaan syytetyn teko aiheutti vakavaa vahinkoa valtiolle ja vakavaa pelkoa väestön keskuudessa eli oli Suomen rikoslain mukainen terroriteko.

Näin siitä huolimatta, että terrorijärjestö Isis ei ole ottanut tekoa nimiinsä.

Puukottajan ensimmäisen uhrin avustaja Matti Aaltola kuitenkin muistutti, että viime viikonloppuna Pariisissa tapahtui lähes identtinen isku, jonka Isis otti nimiinsä. Tekijä menehtyi iskussa.

Syytäjän näkemys on se, että pelotteluvaikutus olisi vahvistunut, mikäli Isis olisi ottanut teon nimiinsä, mutta tekotapa ja -paikka sekä uhrien valinta olivat riittäviä herättämään kauhua kansalaisissa.

– Bouanane ei ole pyrkinyt vain surmaamaan, vaan tehnyt Isisin mallin mukaisen iskun, Sampsa Hakala sanoi.

Syyttäjän mukaan siviiliväestöön kohdistunut laajamittainen väkivallanteko aiheuttaa vahinkoa valtiolle.

Syyttäjä katsoo, että valtion toiminnan perusta on se, että se pystyy suojelemaan kansalaisiaan. Tätä perustehtävää syytetyn teko on syyttäjän mukaan horjuttanut.

Syyttäjä: Tappoi kunnes pysäytetään

Syytetty oli syyttäjän mukaan katsellut kuukausia Isis-materiaalia puhelimellaan ja suunnitellut tekoaan reilun kuukauden ajan.

Syytetty oli yöpynyt tekoa edeltävän yön ystävänsä asunnolla.

– Kaarinan asunnolta lähtiessä Bouanane on ollut kyllästetty Isisin ideologialla. Julkaisemallaan manifestilla Bouanane on tarkoittanut kytkeä tekonsa osaksi Isisin maailmanlaajuista toimintaa, Koistinen sanoi.

– Bouanane on sattumanvaraisesti tietyllä painotuksella tappanut ihmisiä niin kauan kunnes hänet pysäytetyään, Koistinen jatkoi.

Turun puukottaja latasi vähän ennen tekoaan videon terrorijärjestö Isisille myönteisiin ryhmiin. Videossa on syyttäjän mukaan Isisille tyypillistä sisältöä.

Syyttäjän mukaan sillä ei ole merkitystä kohdistuiko teko sotilaisiin, kristinuskoa avoimesti tunnustaviin vai länsimaisiin naisiin. Syyttäjän mukaan keskeistä syytetyn ajattelussa oli se, että länsimaiset ihmiset olivat Isisin vihollisia.

Syyttäjän mielestä syytetyn kuulemisella oikeudenkäynnin aikana on saatu tarkempaa tietoa syytetyn ajattelusta.

Päivä alkoi teknisillä ongelmilla

Päivän ensimmäisiä minuutteja varjostivat tekniset ongelmat.

Oikeudenkäyntiä käydään Turun vankilassa, johon yleisö ei pääse. Oikeudesta lähetetään kuvaa Turun oikeustalon saliin kahdeksan, mutta videoyhteys on katkeillut aamun aikana useaan otteeseen.

Aamun aluksi syyttäjä, puolustus ja uhrien asianajajat saapuivat oikeuteen.

Paikalla on myös yksi puukotuksissa loukkaantuneista, ensimmäistä uhria auttamaan saapunut Hassan Zubier. Hän on seurannut kaikkina 14 istuntopäivänä oikeudenkäyntiä.

Myös Turun puukottaja saapui saliin käsiraudoissa. Hän oli pari viikkoa sitten poissa oikeudenistunnosta terveydentilansa takia.

Puukotukset tapahtuivat viime elokuussa Turun kauppatorilla. Tekijä on 23-vuotias marokkolaismies.

Lue myös:

Viimeinen päivä puukotusoikeudenkäyntiä – Mitä maksaa puukottajan asianajaja?

Turun puukottaja vastasi toistamiseen kysymyksiin oikeudessa: "Ei kaduta" – Yle seurasi hetki hetkeltä

Happonen: Mihin tuoliin päätyy Turun puukottaja?

Analyysi: Juoksuttaako Turun puukottaja oikeuslaitosta ja mediaa?

Turun puukottaja: Suomen osallistuminen Isisin vastaiseen sotaan oikeutti tekoni – Yle seurasi oikeudenkäyntiä hetki hetkeltä

Tuoli alkoi polttaa Turun puukottajan alla ja kaksi muuta käännettä oikeudessa – Katso tästä päivän pääkohdat ja videoanalyysi

Varastettu puheenvuoro, käsiraudat ja käännösvirhe – Tässä kaikki, mitä sinun tulee tietää Turun puukotusten ensimmäisestä pääkäsittelypäivästä

Turun epäilty puukottaja esitutkinnan aikana: "Minusta tuli joku toinen, ja sitten minä tein mitä tein"