Etanatutkimuksesta uutta tietoa muistin sijainnista

Perinteisesti muistojen on ajateltu sijaitsevan aivojen synapseissa. Etanoiden muistijäljet siirtyivät kokeessa RNA-siirrolla.

Ihmisen muistijärjestelmä
Purppuran värinen täplikäs etana meren pohjassa, ympärillä merilevää.
Aplysia californica -etanaChad King / NOAA MBNMS / Wikimedia Commons

Tutkijoiden tiimi on onnistunut siirtämään etanaan muistijälkiä toiselta etanalta, asiasta kirjoittaa muun muassa BBC. (siirryt toiseen palveluun) Muistijäljet siirtyivät etanan keskushermostosta otettua RNA:ta siirtämällä .

Tutkimuksessa Aplysia californica-etanoita altistettiin heikoille sähköshokeille, minkä jälkeen tutkijat mittasivat etanoiden puolustusreaktioita. Etanat vetäytyvät kasaan suojatakseen itseään ärsykkeiltä.

Kun tutkijat sitten ainoastaan koskettivat etanoita, sähköshokkeja kokeneet etanat vetäytyivät kasaan pidemmäksi aikaa kuin vertailuryhmän etanat, jotka eivät olleet saaneet sähköärsykettä. Etanat olivat herkistyneet ärsykkeille.

Ärsykkeelle herkistyneistä etanoista siirrettiin RNA:ta uusiin etanoihin, nämäkin vetäytyivät kosketettaessa kasaan pidemmäksi aikaa. RNA on ribonukleiinihappo ja sillä on useita tehtäviä soluissa muun muassa proteiinituotannossa.

Tutkija David Glanzman Kalifornian yliopistosta kuvaili tuloksen olevan ”kuin muistin siirtämistä”. Hän myös painotti, ettei etanoita vahingoitettu.

– Nämä ovat merietanoita, hätääntyessään ne vapauttavat purppuraa mustetta, mutta sähköärsykkeet eivät vahingoita niitä, Glanzman kuvaili.

Perinteisesti muistojen on ajateltu sijaitsevan aivojen synapseissa.

– Jos muistijäljet olisivat synapseissa, ei kokeemme olisi voinut onnistua, toteaa Glanzman. RNA:ta siirtämällä saatujen tuloksien uskotaankin antavan uusia viitteitä siitä, missä muistot ja muistijäljet sijaitsevat.

Kalifornian yliopistossa toteutettu tutkimus julkaistiin eNeuro-tiedejulkaisussa. (siirryt toiseen palveluun)