1. yle.fi
  2. Uutiset

Nafta-sopimuksessa vielä suuria avoimia kysymyksiä – takaraja lähestyy

Trumpin hallinto on yrittänyt neuvotella Yhdysvalloille suotuisammat ehdot vapaakauppasopimukseen Kanadan ja Meksikon kanssa.

vapaakauppa
Silmälasipäinen vanha mies, punainen kravatti ja sininen puvun takki, jonka rintapielessä Amerikan lippu -pinssi.
Yhdysvaltain kauppaministeri Wilbur Ross.Eduardo Cavero / EPA

Yhdysvaltain kauppaministeri Wilbur Ross sanoi maanantaina, ettei mikään Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimus Naftan kiistanalaisista asioista ole vielä ratkaistu.

Rossin mukaan on epätodennäköistä, että torstaiksi suunniteltu takaraja neuvottelujen saattamiseen päätökseen pitäisi. Vapaakauppasopimuksen ehdot pitäisi toimittaa Yhdysvaltain kongressin käsittelyyn torstaina, jotta nykyinen republikaanienemmistöinen edustajisto ehtisi käsitellä ja hyväksyä sen ennen kongressin välivaaleja marraskuussa.

Naftasta neuvottelevat virkamiehet eivät ole päässet sopimukseen muun muassa merkittävistä autoteollisuutta koskevista asioista, viime viikolla virkamiehet päättivät vain jatkaa neuvotteluja pian. Kysymykset siitä, missä autoja valmistetaan, halvan työvoiman Meksikossa vai Yhdysvalloissa ja Kanadassa, nähdään keskeisinä vapaakauppasopimukselle.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump keskustelivat maanantaina Naftan edistämisestä.Trudeaun toimiston mukaan pyrkimyksenä oli saavuttaa pikainen lopputulos neuvotteluille. Valkoisen talon mukaan myös Trump painotti keskusteluissa tarvetta pikaiseen ratkaisuun.

Nafta-sopimus on tarpeen myös syystä, että kesäkuun alussa päättyy sopimus Kanadan ja Meksikon vapautuksesta koskien teräksen ja alumiinin tuontitulleja. Yhdysvallat on vääntänyt kättä myös EU:n kanssa tuontitulleista.

Lue lisää:

Yhdysvallat asettanut aikarajan uuden Nafta-sopimuksen syntymiselle

Analyysi: EU sai kuukauden aikalisän, mutta kukaan ei tunnu tietävän Trumpin tarkkoja ehtoja

Valkoinen talo: Tuontitullit lykkääntyvät kuukaudella

Trumpin hallinto antoi virallisen ilmoituksen Nafta-neuvotteluista

Lähteet: Afp, Reuters

Lue seuraavaksi