Mökkikausi alkaa – huussiasiantuntija suosittelee välitöntä kurkkausta pönttöön

Kuivakäymälöitä on monenlaisia ja niistä mökkiläinen voi valita itselleen sopivan.

kuivakäymälä
Ulkohuussi Houtskarissa.

Vilkkain mökkikausi on alkamassa jo koko maassa. Mökillä ensimmäisenä kannattaa tehdä huussin kevätsiivous ja normaali tyhjennys, jos sitä ei ole syksyllä tehnyt. Kuivakäymälöitä löytyy joka makuun ja niistä mökkiläinenkin voi valita sopivimman.

– Monissa malleissa kompostointi ei ole ihan vielä valmista eli se tarvitsee vielä jälkikompostoida, Käymäläseura Huussi ry:n projektipäällikkö Sari Huuhtanen kertoi Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Hänen mukaansa suomalaiset hallitsevat kompostointiasiat melko hyvin.

Kuivakäymälä on hajuton

Huuhtanen sanoo, että kuivakäymälät sopivat kaikenlaisille mökkeilijöille. Kuivakäymälöitä on erilaisia. Esimerkiksi erottelevassa kuivakäymälässä jo istuessa erotellaan virtsa ja silloin saadaan puhdasta virtsaa lannoitekäyttöön. Komposti jälkikompostoidaan ja siitä saadaan multaa.

Huuhtasen mukaan haihduttavassa kuivakäymälässä virtsa haihdutetaan ilmaan ja kompostia voidaan hyödyntää puutarhassa.

– Nämä ovat tosi hajuttomia. Jos kuivakäymälä haisee, niin jotain on pielessä.

Myös kompostoivia kuivakäymälöitä on kehitetty. Niitä löytyy suursäiliöllä, ja nämä mallit on Huuhtasen mukaan tarkoitettu etupäässä omakotitaloihin.

Huuhtanen sanoo, että kompostointi tapahtuu jo laitteessa ja sieltä voi lapioida valmista multaa eikä jälkikompostointia tarvita.

Pakastava ja tuhkaava

Pakastava kuivakäymälä on Huuhtasen mukaan hauska kapistus, koska se on pieni pakastin.

– Se on hyvä vanhoihin kohteisiin, joissa ei haluta tehdä läpivientiä eli se ei tarvitse sitten ilmanvaihtoputkia eikä muitakaan putkia. Töpseli seinään ja se toimii sitten saman tien. Monet käyttävät esimerkiksi kakkoshuussina pakastavaa huussia sisällä.

Lisäksi valikoimassa on myös tuhkaava kuivakäymälä, joka haihduttaa virtsan ja polttaa ulosteen. Jäljelle jää tuhka, jonka voi sirotella puutarhaan.

– Se on kätevä paikkoihin, joissa kompostia ei pysty käyttämään ja vaikka vanhemmille ihmisille, jotka eivät pysty tai jaksa kompostia käsitellä.

Huuhtasen mukaa huoltotoimia tarvitaan mallista riippuen. Myös kompostointiin täytyy varata paukkuja.