Kittilän palopäällikkö: Niin sanottu tulvamatkailu harmittaa Kittilässä – Ounasjoen vedennousu pysähtyi

Kittilässä kellarit ovat vaarassa kastua siitä huolimatta, että vesi ei enää nouse.

tulvat
Kittilän Könkäällä tulvavesi on vallannut pellon
Kittilän Könkäällä tulvavesi on vallannut pellon.Sari Korva

Ounasjoen vedennousu on pysähtynyt alkuviikosta Kittilässä. Vesi näyttäisi kuitenkin pysyvän korkealla, mikä aiheuttaa maan vettymistä.

– Aikaisempien kokemusten perusteella muutaman päivän päästä ainakin osiin rakennuksia se (vesi) lähtee läpäisemään patoa sekä maaperää. Sitten voi tulla erilaisia yllätyksiä, kellareihin menee mahdollisesti vettä, Lapin pelastuslaitoksen Kittilän palopäällikkö Jorma Ojala kertoo.

Ennusteiden mukaan tulva lähtee laskuun loppuviikosta, mutta sateet voivat muuttaa tilannetta. Ojala kertoo, että joidenkin ennustemallien mukaan vesisateita voi tulla loppuviikosta pohjoisessa.

– Toki sitten vesi on korkealla pidempään ja aiheuttaa vettymistä, Ojala sanoo.

Maanantai-iltana tulva saartoi pienen merkkikiven Uitontien päässä. Kittilä 14.5.2018.
Maanantai-iltana 14.5.2018 tulva saartoi pienen merkkikiven Uitontien päässä Kittilässä.Tapani Leisti / Yle
Tiistaiaamuna tulva oli hieman laskenut ja Uitontien pään pieni merkkikivi oli kuuvilla. Kittilä 15.5.2018
Tiistaiaamuna 15.5.2018 tulva oli hieman laskenut ja Uitontien pään pieni merkkikivi oli kuivilla.Tapani Leisti / Yle

Mikäli vedenpinta lähtisi uudelleen nousemaan, suurimmassa vaarassa olisi Kittilässä Pääskylänniemi. Alueella sijaitsee muun muassa ikäihmisten ja vammaisten palvelutalo. Ojalan mukaan evakuointiin ei tällä hetkellä näytä olevan tarvetta.

Tulvista aiheutuu harmia paikallisille

Maanantaina vettä oli kertynyt Muoniontielle, mutta tiistaina vesi oli jo poissa. Sen sijaan Sodankylän ja Pakatintiellä tulvii. Tiet ovat käytössä, mutta osa asukkaista pelkää kohtien ylittämistä. Yksittäisiä henkilöitä on kyyditetty Pakatista.

Tulvat ovat aiheuttaneet Kittilässä myös uuden, erikoisen ongelman. Tulvan vuoksi ihmiset ovat alkaneet kävellä toisten pihojen läpi. Yksi kävelyreitti kulkee S-marketin tulvavallilla, joka päätyy yksityisen kodin pihalle. Jorma Ojalan mukaan tällainen voi jopa häiritä kotirauhaa.

– Tällainen niin sanottu tulvamatkailu on harmillista.

Ounasjoen tulvan suojaksi rakennettu patovalli vuotaa Kittilän keskustassa. Taustalla veden saartama lintutorni. 15.5.2018
Ounasjoen tulvan suojaksi rakennettu patovalli vuotaa Kittilän keskustassa 15.5.2018. Taustalla veden saartama lintutorniTapani Leisti / Yle

Tulvavalleja seurataan ja korjataan edelleen. Myös veden pumppauksia pihoilta sekä salaojan kaivoista jatketaan.

– Meillä on ihan hyvä fiilis täällä. Meille tulee hyvin tietoa sään kehittymisestä. Nyt olemme odotustilassa ja toivomme, ettei mitään ylimääräistä tule, Ojala sanoo.

Lue lisää

"Kyllä meille riittää tämä yksi hukkuminen" – Eripura on viivästyttänyt Kittilän tulvasuojelua