THL:n ylilääkäri: Yksityisen sektorin vahva mukaantulo terveydenhuoltoon on riskitekijä pandemian kannalta

Ylilääkärin mukaan terveydenhuoltoyritysten on syytä harjoitella pandemian varalta.

tartuntataudit
Millainen on seuraava uhkaava pandemia?
Millainen on seuraava uhkaava pandemia?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalainen arvioi, että yksityisen sektorin roolin kasvu Suomen terveysturvallisuudessa sote-uudistuksen myötä on riskitekijä pandemiatilanteessa.

Puumalainen sanoi Ylen aamu-tv:n haastattelussa, että 18 maakuntaa kolmensadan kunnan sijaan parantaa asioita, jos vaarallinen tartuntatauti alkaisi levitä Suomessa. Hätätilanteessa huolena kuitenkin on se, kuinka yksityiset yritykset tulkitsevat tehtyjä terveydenhoitosopimuksia.

– Eli jos tulee hätä, niin lähdetäänkö sitten lukemaan sopimuksia ja keskustelemaan siitä, kuuluuko tämä meille vai ei. Vai onko niin, että maakunnilla on niin vahvat ja laajat valtuudet, että homma toimii myös jatkossa, Puumalainen sanoo.

Puumalaisen mukaan sote-lainsäädännössä olisi syytä huomioida, että sopimuksia tullaan tulkitsemaan oikein mahdollisen pandemian kannalta. Hänen mielestään yksityisten terveysyritysten pitää myös harjoitella toimintatapojaan pandemian varalta.

– Meillä on valinnanvapauspilotteja. Mutta kyllä meillä täytyy olla myös valmiusharjoituksia, joissa nähdään, että nämä uudet toimijat toimivat yhtä hyvin kuin vanhatkin.

THL:n näkökulmasta Suomen pandemiavarautuminen on hyvällä mallilla. Puumalainen totesi, että Suomeen ei tällä hetkellä kohdistu mitään erityisiä rajat ylittäviä terveysuhkia.