Ilosaarirockissa ei käytetä käteistä tai korttia: kaikki ostokset maksetaan tänä vuonna rannekkeella

Rannekkeen sirulle voi ladata rahaa etukäteen tai festivaalialueella. Järjestävät uskovat, että jonot lyhenevät.

Ilosaarirock
Ilosaarirock
Rannekkeella maksaminen on festivaalijärjestäjien mukaan turvallisempaa kuin käteisen tai korttien käyttö.Ville Vedenpää / Yle

Tämän kesän Ilosaarirockissa ei käytetä käteistä rahaa tai pankkikortteja. Kaikki ostokset tehdään festivaalirannekkeella, johon on lisätty siru. Omalle rannekkeelle voi ladata rahaa etukäteen tai festivaalialueella. Ilosaarirockin vastaava tuottaja Petri Varis vastaa kysymyksiin.

Miten rannekkeella maksaminen toimii käytännössä?

Rahan lataaminen rannekkeelle on mahdollista kahdella tavalla. Ilosaarirockin nettisivuilla voi luoda itselleen festaritilin, jolle ladataan rahaa. Tämän voi tehdä jo etukäteen ennen rannekkeen vaihtoa lipusta löytyvällä koodilla. Toivomme, että mahdollisimman moni rekisteröisi itselleen tilin, sillä se nopeuttaa asiointia alueella.

Toinen vaihtoehto on ladata rannekkeelle rahaa kortilla tai käteisellä festarialueen rahanlatauspisteissä. Kaikki ostokset alueella maksetaan rannekkeella eli olemme niin sanottu full cashless -festivaali.

Miksi Ilosaarirock siirtyy rannekkeella maksamiseen?

Oletamme, että jonot vähenevät, sillä rannekkeella maksaminen tapahtuu kätevästi ja nopeasti. Rannekkeella maksaminen on myös turvallista ja sitä on vaikeampi hävittää kuin käteistä tai kortteja. Maksujärjestelmä toimii omassa suljetussa verkossaan, ja jokaisesta maksutapahtumasta jää jälki. Edes sähkökatko ei vaikuta järjestelmän toimintaan. Tällainen maksutapa on käytössä monilla suurilla festareilla Euroopassa ja kokemukset siitä ovat hyviä.

Miten rannekkeelle ladatut käyttämättömät rahat saa takaisin?

Rannekkeessa itsessään on koodi, jolla käyttämättömät rahat saa takaisin. Vielä yksinkertaisempaa rahojen palauttaminen on, jos on luonut itselleen festaritilin, ja voi itse käydä näpyttelemässä palautuksen festareiden nettisivuilla. Ranneke täytyy pitää tallessa, sillä sen numerokoodia tarvitaan rahojen palauttamiseen. Alle kahden euron summia ei palauteta ja palautuksesta peritään euron siirtomaksu.

Mitä tapahtuu, jos järjestelmä ei syystä tai toisesta toimikaan?

Se on hyvin epätodennäköistä. Järjestelmä on idioottivarmempi kuin perinteiset maksutavat. Hätätapauksessa varaudutaan siihen, että käteis- ja korttimaksut voidaan ottaa käyttöön.

Siirtyykö Ilosaarirock rannekemaksuun pysyvästi?

Kyllä ajatus on, että maksut hoidetaan tulevaisuudessa näin. Kaikki festivaalit, joissa rannekemaksua on kokeiltu, ovat siirtyneet siihen pysyvästi. Suomessakin kiinnostus on suurta. Viime vuonna vastaava järjestelmä oli käytössä Tampereen Blockfestissä. Tänä vuonna ainakin Helsingin Weekend -festivaali ja Hyvinkään Rockfest ovat ilmoittaneet luopuvansa perinteisistä maksutavoista.

Juttua muokattu 15.5.2018 klo 10.50: vaihdettu pääkuva.

Juttua muokattu 15.5.2018 klo 11.00: Tarkennettu, miten rannekkeelle ladatut rahat saa takaisin.