Opetusministeri kuntien eroavista satsauksista opetukseen: "Samoilla resursseilla voidaan saada hyvin erilaisia tuloksia aikaan"

Suomalaiskouluissa on eroja muun muassa oppituntien määrässä, ilmenee Ylen selvityksessä.

koulut
Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen vastaa Ylen koulukyselyyn
Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen vastaa Ylen koulukyselyyn

Kunnat satsaavat kovin vaihtelevasti opetukseen, ilmenee Ylen tekemästä selvityksestä. Suomalaiskouluissa on suuria eroja muun muassa siinä, kuinka paljon opettajia on suhteessa oppilaiden määrään.

Eroja löytyi myös oppituntien määrässä ja oppimateriaaleihin käytetyistä rahoista.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) mukaan tulokset alleviivaavat ennen kaikkea kuntien omia päätöksiä, sillä kunnilla on laaja toimivalta järjestää opetustaan.

– Toisaalta sitten nähdään taas se, että hyvinkin samoilla resursseilla voidaan saada hyvin erilaisia tuloksia aikaan, Grahn-Laasonen sanoi Ylen uutislähetyksessä tänään tiistaina.

Ministeri muistuttaa, että Suomi erottuu Pisa-tuloksissa ja muissa mittauksissa edukseen lähes kaikista muista maista siinä, että koulujen väliset erot ovat pieniä ja opetus laadukasta.

Mitä valtio voi tehdä?

Myös valtiovalta voi ministerin mukaan tehdä osansa tilanteeseen puuttumiseksi, esimerkiksi nostamalla minimivaatimuksia opetuksessa. Ministerin mukaan tätä kautta voidaan lisätä opetuksen tasa-arvoa.

– Ja toisaalta huolehtimalla siitä, että kunnissa on riittävät resurssit esimerkiksi kehittämistoimintaan.

– Tällä hetkellä pohdimme ministeriössä paljon sitä, miten saamme kehittämiseen mukaan ne kunnat, jotka tällä hetkellä vähäisemmin osallistuvat kehittämistoimintaan.

Ministerin mukaan koulutuksen tasa-arvon tavoitteessa vallitsee Suomessa erittäin laaja yhteisymmärrys.

– Suomi haluaa panostaa koulutuksen tasa-arvoon, siihen että jokaisella lapsella on lähtökohdista ja perhetaustasta riippumatta yhtäläiset mahdollisuudet, Grahn-Laasonen sanoo.

Lue lisää:

Säästöt ovat uuvuttaneet opettajat ja työn ilo on kadonnut

OAJ:n Luukkainen ei yllättynyt koulutuksen eroista kuntien välillä

Yle selvitti: Näin erilaiset lähtökohdat lapset saavat koulutielle asuinpaikan perusteella

Tarvitaanko Suomessa rajat sille, montako koululaista saa olla luokassa yhtä opettajaa kohden? "Ensimmäisenä kärsivät ne, joilla on vaikeinta"