Vaatejätti Gap veti t-paitoja myynnistä – yhtiö unohti alueita Kiinan kartasta

Kiina vahtii entistä valppaammin autonomisen Taiwanin esittämistä osana Kiinaa.

Taiwan
People's Daily -lehden twitter-sivu.
People's Daily -lehti uutisoi GAPin epäonnistuneesta Kiina-painatuksesta Twitter-tilillään.People's Daily / Twitter / Yle Uutisgrafiikka

Amerikkalainen vaatekauppa GAP on pyytänyt anteeksi Kiinalta t-paitoja, joissa on puutteellinen Kiinan kartta. T-paidoissa oli kuvattuna Kiinan manner, mutta siitä puuttuivat Taiwanin saari sekä Etelä-Tiibet ja Etelä-Kiinan meren saaret. Gap on vetänyt paidat myynnistä.

Mokan selvittely alkoi, kun yksityishenkilö lähetti paitojen kuvia kiinalaiseen sosiaalisen median verkostoon Weiboon. Sen jälkeen Gap sai sivustolle satoja valituksia. Asiasta kertoo muun muassa sanomalehti Guardian. (siirryt toiseen palveluun)

Anteeksipyynnössään samaisella Weibo-sivustolla Gap-yhtiö kertoo kunnioittavansa Kiinan itsemääräämisoikeutta ja alueellista koskemattomuutta. Yhtiön mukaan virheellistä Kiinan-karttaa kuvaava t-paita on ollut myynnissä joillakin ulkomaisilla markkinoilla.

– Olemme valtavan pahoillamme tästä tahattomasta virheestä, Gap ilmoitti ja lupasi tehdä perusteelliset sisäiset selvitykset asiasta.

– Olemme poistaneet vialliset paidat Kiinan markkinoilta ja tuhonneet ne kaikki, yhtiö lupasi.

Kiina syynää ulkomaalaisten firmojen nettisivuja

Taiwan on Kiinan herkin poliittinen aluekysymys. Kiina pitää autonomista, demokraattista saarta kurittomana provinssina, jonka jälleenyhdistäminen maahan on vain ajan kysymys.

Saarella on ollut oma erillinen hallinto, armeija ja ulkopolitiikka vuoden 1949 sisällisodasta alkaen. Muutamien maiden kanssa Taiwanilla on muodolliset diplomaattiset suhteet.

Hongkong ja Macao ovat puolestaan entisiä Euroopan siirtomaa-alueita, jotka nyt kuuluvat Kiinaan, vaikka niillä on laaja autonomia.

Kiina on viime aikoina lisännyt valvontaa, jotta Taiwan ja Kiinan autonomiset alueet mainittaisiin selvästi osaksi Kiinaa. Kiina vaati hiljattain (siirryt toiseen palveluun)esimerkiksi 36 ulkomaista lentoyhtiöitä poistamaan nettisivuiltaan kohdat, joissa Taiwania, Honkongia ja Macaota pidetään itsenäisinä.

Valkoinen talo tuomitsi Kiinan sekaantumisen nettisivujen sisältöön ja kutsui sitä "orwellilaiseksi hölynpölyksi", jossa Kiinan kommunistinen puolue yrittää tuputtaa poliittisia näkemyksiään amerikkalaisille yhtiöille ja kansalaisille.

Anteeksipyyntöjä Kiinan alueiden tiimoilta ovat esittäneet ainakin amerikkalaiset Delta Air Lines -lentoyhtiö ja Marriot International -hotelliketju.

Laaja t-paitakohu syntyi alkuvuodesta ruotsalaisen vaateketju H&M:n mainoksesta. Siinä tummaihoinen pikkupoika esiintyy pukeutuneena huppariin, jossa lukee Coolest monkey in the jungle – Siistein apina viidakossa. Mainosta pidettiin rasistisena. H&M pyysi mainosta anteeksi, veti sen pois ja poisti hupparinkin myynnistä. Etelä-Afrikassa ketju sulki myymälöitään sen jälkeen, kun niihin oli hyökätty.

Juttua korjattu 15.5. kello 19.15: Tekstistä sai aiemmin käsityksen, että Taiwan olisi Kiinan autonominen alue. Taiwanissa pitää valtaa Kiinan tasavallan hallitus, joka pitää Taiwania itsenäisenä valtiona. Kiinan kansantasavalta pitää Taiwania yhtenä maakuntanaan.

Lähteet: Reuters