1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Krim

Kiistelty Krimin silta avattiin – Venäjän televisio näytti, kun Putin ajoi sillan yli kuorma-autolla

Krimin niemimaan yhdistäminen sillalla Venäjään on ollut satavuotinen hanke, joka on kaatunut aiemmin rahanpuutteeseen tai poliitiikkaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kuorma-auton ratin takana. Hytissä istuu myös kaksi muuta miestä.

Venäjä sai tänään tiistaina yhden megahankkeensa virallisesti valmiiksi, kun Euroopan pisin silta Krimin niemimaan ja Venäjän välillä avattiin.

Venäjän presidentti Vladimir Putin avasi Kertšinsalmen ylittävän sillan iltapäivällä. Osana juhlallisuuksia Putin näyttäytyi medialle kuorma-auton ratin takana ja ajoi henkilökohtaisesti 19 kilometriä pitkän sillan yli.

Silta jättää pituudessa taakseen Lissabonissa sijaitsevan Vasco da Gama -sillan. Uudella sillalla on neljä kaistaa, ja sitä voi käyttää 40 000 autoa päivässä.

Vedomostin (siirryt toiseen palveluun)mukaan silta aukeaa autoliikenteelle keskiviikkoaamuna kello puoli kuusi paikallista aikaa.

Silta valmistui kuukausia etuajassa. Kertšinsalmen yli rakennettavan rautatiesillan on kerrottu sen sijaan valmistuvan ensi vuoden loppuun mennessä. Sillalta Simferopoliin menevä moottoritie valmistunee vasta vuonna 2020.

Euroopan pisin silta on maksanut lähes 230 miljardia ruplaa eli noin 3 miljardia euroa.

Vahva symboli

Silta parantaa Ukrainalta vallatun Krimin yhteyksiä Venäjään tuntuvasti. Siltaurakan voitti vuonna 2015 Putinin liittolaisen Arkadi Rotenbergin omistama yhtiö. Rotenberg on sekä EU:n että Yhdysvaltain pakotelistoilla.

Rotenbergin osallistumisen vapaaehtoisuudesta (siirryt toiseen palveluun) on ollut erilaisia arvioita. Virallisen version mukaan Rotenberg tarjoutui mukaan hankkeeseen viestien, että mikään uhraus ei ole liian suuri isänmaan palvelemiseksi.

Ukraina on tuominnut rakennusprojektin sanoen, että projekti on vahingoittanut luontoa. Lisäksi sillasta on haittaa laivaliikenteelle Ukrainan satamiin.

Aiemmin Kertšinsalmen yli on päässyt lentämällä tai lautalla. Vedomostin mukaan esimerkiksi kaksi kolmasosaa turisteista on käyttänyt laivayhteyttä niemimaalle. Putin kertoi maaliskuussa venäläisturistien voivan matkustaa sillan kautta tänä vuonna.

New York Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan silta on enemmän vahva symboli Venäjän suuruudesta kuin merkittävä liikenteen kannalta.

Tsaari, Stalin ja natsit eivät saaneet aikaan

Vuoroin politiikka, vuoroin rahat ovat olleet siltahankkeen esteenä.

Krimin siltaa alettiin suunnitella jo Venäjän viimeisen tsaarin, Nikolai II:n aikana. Hanke tyssäsi tuolloin ensimmäiseen maailmansotaan.

Myös Josif Stalin yritti 1930-luvulla edistää siltahanketta.

Toisen maailmansodan aikaan saksalaiset miehittivät alueen ja aloittivat sillan rakentamisen, mutta hanke ei valmistunut.

Putin onkin ylistänyt hankkeen olevan merkittävä ei vain maalleen vaan koko maailmalle.

Ukraina ja länsimaat ovat pysyneet kannassaan ja tuomitsevat edelleen Venäjän Krimin niemimaan valtauksen vuonna 2014. EU on pitänyt voimassa talouspakotteet Venäjää vastaan.

Lisää Venäjästä ja Ukrainasta:

Ukrainan turvallisuuspalvelu iski Venäjän mediataloihin Kiovassa