Pohjois-Korea purkaa vauhdilla ydinkoealuettaan – ulkomaisia toimittajia kutsutaan paikalle

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un julisti huhtikuussa, ettei koealuetta enää tarvita, koska ydinase on valmis.

Pohjois-Korea
Ydinkoelaitos satelliitista nähtynä.
Punggye-rin ydinkoelaitos satelliittikuvassa vuonna 2014.Google Maps

Satelliittikuvien perusteella Pohjois-Korea on alkanut purkaa ydinkoealuettaan Punggye-rissä, ilmoittaa amerikkalainen tarkkailija.

Verkkosivusto 38 North (siirryt toiseen palveluun) arvioi 7. toukokuuta otettujen kuvien perusteella, että purkaminen on edennyt jo pitkälle.

Pohjois-Korea ilmoitti viikonloppuna aikovansa purkaa alueen täysin. Kansainvälisten ydintarkkailujärjestöjen edustajia ei kuitenkaan ole päästetty valvomaan purkua.

Kaikki kuusi Pohjois-Korean ydinkoetta on tehty Punggye-rissä, joka sijaitsee maan koillisosassa.

38 North kertoo uutisessaan, että satelliittikuvien perusteella Pohjois-Korea on purkanut useita keskeisiä rakennuksia alueelta. Myös tunnelien ja jätekasojen välisiä raiteita on poistettu ja uuden tunnelin poraaminen keskeytetty jo maaliskuun lopulla.

Näyttävä mediatapahtuma

Pohjois-Korea on ilmoittanut järjestävänsä purkamisen yhteydessä seremonian 23.–25. toukokuuta, johon kutsutaan myös kansainvälistä mediaa.

Etelä-Korean yhdistymisministeriö kertoo Pohjois-Korean kutsuvan paikalle yhden eteläkorealaisen uutistoimiston ja yhden TV-kanavan toimittajia. Lisäksi paikalle on tulossa muiden maiden mediaa.

Toimittajien on määrä lentää Pjongjangiin Pekingistä ja jatkaa matkaa Pungye-rihin junalla.

Maan johtaja Kim Jong-un julisti huhtikuussa, ettei koealuetta enää tarvita, koska Pohjois-Korean ydinase on valmis.

Pohjois- ja Etelä-Korean edustajien on määrä jatkaa maiden välisiä neuvotteluja huomenna keskiviikkona. Tapaaminen on jatkoa maiden viime kuussa pitämälle huippukokoukselle.

Lue lisää:

Pohjois-Korea kalastelee suosiota sulkemalla ja räjäyttämällä jo valmiiksi käyttökelvottoman ydinkoelaitoksensa – Trump julkaisi kehut Twitterissä: "Fiksua ja arvokasta"

Aiheesta muualla:

North Korea monitors claim nuclear test site dismantling has begun (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: STT, Reuters