Yle perustaa seitsemän uutta toimitusverkostoa – lisää voimaa muun muassa digitalisaation, kansainvälisen talouden ja nuorten elämän seurantaan

Lisää uutispanostuksia on luvassa myös turvallisuuspolitiikkaan, EU-asioihin, ilmastonmuutokseen ja ruokaan.

Yle
Kuvakooste
AOP / Yle Uutisgrafiikka

Ruoka liikuttaa. Se on paljon muutakin kuin vatsantäytettä.

– Ruoka kytkeytyy terveyteen, kuluttamiseen, arkeen ja juhlaan. Se tarjoaa mahdollisuuden myös loputtomaan hifistelyyn.

Näin tiivistää ruuan ulottuvuuksia Ylen uuden ruoka-verkoston vetäjä Riina Malhotra.

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen sisälle ollaan luomassa seitsemän uutta toimittajien asiantuntijaverkostoa seuraamaan tässä ajassa erityisen ajankohtaisia teemoja. Tavoitteena on tehdä entistä parempaa ja kiinnostavampaa journalismia aiheista, jotka vaikuttavat meidän kaikkien elämään. Kuten ruoasta.

– Ruoka on bisnestä. Sillä on myös roolinsa ilmastonmuutoksen torjunnassa. Teknologiafirmat miettivät kilpaa, miten lihasta saa lihatonta ja maidosta maidotonta. Miten käy maatalouden, miten kauppojen, Malhotra kysyy.

Osa verkostoista seuraa jättimäisiä kokonaisuuksia, joissa muutokset tapahtuvat pitkän ajan kuluessa. Esimerkkeinä juuri ilmastonmuutos sekä kansainvälinen talous ja digitalisaatio.

– Maailman arvoltaan viisi suurinta yritystä toimivat alustataloudessa. Digitalisaation ilmiöt ulottuvat tekoälystä mobiilipelehin, sanoo digitalisaatio ja tulevaisuus -verkoston vetäjä Heikki Valkama.

Verkostojen seuranta-alueet menevät osin myös päällekäin. Ruoan tuotannolla on yhteys ilmastonmuutokseen, digitalisaatio on kansainvälistä taloutta.

– Missä tehdään tärkeät talouden päätökset, mihin ne perustuvat ja miten ne tulevat suomalaisten koteihin, kukkaroon ja työpaikoille, pohtii kansainvälisen talouden vetäjä Teijo Valtanen työryhmänsä toimeksiantoa.

Vanhat toimitusrajat eivät vastanneet nykymaailmaa

Nyt perustettavat asiantuntijaverkostot ovat jatkoa Ylen uutistoiminnan laajemmalle uudistukselle. Uutistoimitusten rakenne ja seuranta-alueet pantiin uusiksi toukokuun alussa.

– Samalla tunnistimme aihepiirejä, jotka vaativat tässä ajassa lisäpotkua ja selvästi nykyistä tiiviimpää uutisseurantaa, sanoo päätoimittaja Riikka Venäläinen.

Painopisteaiheiden haravointiin valjastettiin koko uutistoimitus.

– Tähtäsimme teemoihin, jotka vaikuttavat ihmisten ja koko ihmiskunnan elämään voimakkaasti, ja jotka aihepiireinä putoavat helposti perinteisten toimitusrajojen väliin, Venäläinen jatkaa.

– Esimerkiksi kansainvälisen talouden, digitalisaation ja turvallisuuden intensiivisemmästä seurannasta on tullut toiveita myös yleisöltä.

Nuoret tekevät nuorille

Yksi seitsemästä on nuorten journalistien verkosto. Se on ainoa, jossa on ikäraja.

– Nuorten elämää ymmärtävät parhaiten nuoret itse. Siksi porukkaan kelpuutetaan alle 30-vuotiaita tekijöitä, linjaa verkoston vetäjä Kirsi Teräväinen.

Nuoret yleisöt ovat perinteiselle medialle "haaste", kuten kauniisti sanotaan. Samalla se on elämänvaihe, jossa tapahtuu käänteentekeviä asioita.

– 20-30 -vuotiaiden elämässä itsenäistytään, rakastutaan, opiskellaan. Hurahdetaan ja haaveillaan, mutta ollaan myös hukassa, riippuvaisia ja syrjäytyneitä. Niistä haluamme kertoa.

Uusien verkostojen väki haetaan Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan sisältä. Mukaan tulevat toimittajat pysyvät päätoimisesti nykyisissä toimituksissaan. Tärkein kriteeri on asiantuntemus sekä aito innostus ja kiinnostus aihepiiriä kohtaan.

Verkostojen on määrä aloittaa toimintansa kesäkuussa.

Lue myös:

Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan journalistiset periaatteet