Susanna Koski kehotti työtöntä hakemaan tietokoneen toimeentulotuella – Selvitimme, missä tilanteessa sen voi saada

Harkinnanvaraisen toimeentulotuen saaminen tietokoneen hankintaan ei ole aivan yksiselitteistä, sillä jokainen tapaus on erilainen.

köyhyys
Annetaan tietokone

Kansanedustaja Susanna Koski neuvoi pitkäaikaistyötön Anna-Maija Tikkasta hakemaan harkinnanvaraista toimeentulotukea tietokoneen hankkimiseen A-studion Kuplat-sarjassa maanantaina.

– Jos niitä annetaan esimerkiksi astianpesukoneeseen, niin niitä oletettavasti voi saada myös tietokonelaitteeseen, Koski sanoi Tikkaselle.

Kosken ajatus oli, että tietokoneen avulla Tikkanen voisi myydä omaa osaamistaan kotoa käsin.

Kuinka realistinen Kosken neuvo on? Selvitimme asiaa eri kunnista.

Perustoimeentulotuella korvattavaksi tietokone ei kuulu. Jos toimeentulotuella saisi tietokoneen, sen saisi harkinnanvaraisella osuudella, eli täydentävällä tai ehkäisevällä toimeentulotuella. Siitä päättävät kunnat.

Toimeentulotuen perusosa siirtyi vuoden 2017 alussa Kelan myönnettäväksi. Harkinnanvarainen osuus jäi kuntien päätettäväksi.

Yleensä vain opiskelijoille

Selvitys paljastaa, ettei asia ole yksinkertainen. Osa kunnista totesi, että asiaan ei voi vastata yleisellä tasolla. Jokainen hakemus käsitellään tapauskohtaisesti.

– Arviointi perustuu pääosin ehkäisevän toimeentulotuen kriteereihin, palvelutarpeen arviointiin ja yksilölliseen harkintaan, vastasi Helsingin kaupungin aikuissosiaalityön johtaja Leena Luhtasela sähköpostilla.

– Toimeentulotukea kannettavan tietokoneen hankintaan on myönnetty pääsääntöisesti vain lukiolaisille, koska yo-kirjoitukset ovat osin siirtyneet sähköiseen muotoon.

Luhtasela ei sulje pois sitä, etteikö tukea voisi saada myös aikuinen.

– Joskus on voitu tukea käytetyn edullisen kannettavan hankinnassa. Tällöin avustaminen on voinut liittyä esimerkiksi tietotekniikkakurssin käymiseen, työllistymiseen tai opiskeluun.

Myös Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Siun soten aikuissosiaalityön palvelupäällikö Arja Pöntinen-Heinonen kertoo, että tukea saavat useimmiten nuoret.

– Meillä voi saada täydentävää toimeentulotukea opintojen tukemiseen. Vuosittaisen rahallisen tuen voi käyttää kirjoihin tai tietokoneeseen.

Tukea opintoihin voi hakea myös aikuinen. Työttömän kohdalla asiaa harkitaan TE-toimiston ja sosiaalitoimen yhteistyönä.

Sen sijaan pitkäaikaistyötön, joka ei osallistu aktivoimistoimiin, ei voi saada tukea koneen hankintaan, arvioi Pöntinen-Heinonen.

– Ei ole selkeää tarvetta. Nykyään on ilmaisia tietokoneita esimerkiksi kirjastoissa. Vaikka onhan se hankalaa maaseudulla, esimerkiksi meidän Pohjois-Karjalassa. Täytyy löytää kirjasto.

Jokainen kunta harkitsee erikseen

Siun soten alueella ehkäisevää toimeentulotukea voisi saada mahdollisesti osaan tietokoneen hinnasta.

Ehkäisevän toimeentulotuen tarkoituksena on esimerkiksi lieventää taloudellisen tilanteen äkillistä heikentymistä tai edistää itsenäistä elämää.

Pöntinen-Heinonen muistuttaa myös, että tietokoneesta voi joissain tapauksissa tehdä verovähennyksen. Vähennyksen voi saada, jos kone liittyy tulojen hankintaan.

Rovaniemen sosiaalityön palveluesimies Susanna Lauhava näyttää varovaisesti vihreää valoa:

– Toimeentulotuki ei sulje mitään kohdetta pois. Voin sanoa, että se on mahdollista. Riippuu tilanteesta.

Tukipäätös tehdään nojautuen lakiin, asiakkaan antamiin selvityksiin ja viranomaisen harkintaan. Toimeentulotuki on viimesijainen etu. Ensin selvitetään muut vaihtoehdot.

Asiaa on kyselty useasti myös Kelan chat-palvelusta (siirryt toiseen palveluun).

– Kela voi ammatillisena kuntoutuksena järjestää ja korvata sairauden, vian tai vamman vuoksi tarpeelliset kalliit ja vaativat apuvälineet työelämään tähtäävään opiskeluun tai työssä selviytymiseen, chatissa kerrotaan.

Sielläkin neuvotaan selvittämään asiaa suoraan omasta kunnasta. Jokaisessa kunnassa asia harkitaan siis erikseen.

Juttua korjattu klo 19.16: Lisätty, että tietokoneesta saatavan verovähennyksen ehtona on oma yritys. Lisäksi työttömälle maksettavaa tietokoneen avustusta harkitsevat TE-toimisto ja sosiaalitoimi yhdessä.

Juttua korjattu 16.5. 12.59 Tietokoneesta voi saada verovähennyksen, jos kone liittyy tulojen hankintaan.

Lue myös: Miksi Susanna Kosken ja työttömän kohtaaminen pillastutti kansalaiset ja menikö raivo oikeaan kohteeseen?

Tästä jutusta keskustelu alkoi: Susanna Koski tapasi työttömän Anna-Maija Tikkasen, eikä suostunut vertaamaan tuloja: "Tässä työssähän pystyy elämään viikkokausia käymättä ruokakaupassa"