Hyppää sisältöön

Stora Enso tuo markkinoille muovin korvaavan biokomposiitin

Stora Enson mukaan sen kehittämän DuraSensen ansiosta muovin kulutusta voidaan vähentää jopa 60 prosenttia.

Stora Ensosta on tullut Euroopan suurin puukuitupohjaisen biokomposiitin valmistaja. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Metsäyhtiö Stora Enso tuo markkinoille muovin korvaavan biokomposiitin. Yhtiön mukaan sen kehittämä DuraSense mahdollistaa sen, että suuri osa fossiilipohjaisesta muovista voidaan korvata puukuiduilla.

– DuraSensen ansiosta pystymme tarjoamaan asiakkaille vastuullisen puupohjaisen vaihtoehdon, joka pienentää hiilijalanjälkeä jopa 80 prosenttia tuotteesta riippuen, sanoo Stora Enson Wood Products -divisioonan johtaja Jari Suominen yhtiön tiedotteessa.

Tyypillisiä käyttökohteita ovat esimerkiksi huonekalut, kuormalavat, työkalut, auton osat, kauneus- ja hyvinvointituotteet, lelut, keittiötarvikkeet ja pullonkorkit.

Stora Enso on Euroopan suurin puukuitupohjaisen biokomposiitin valmistaja

DuraSense-rakeet ovat puukuitujen, polymeerien ja lisäaineiden yhdistelmä. Yhtiön mukaan niillä saavutetaan muovin kaltainen muotoiltavuus ja puun työstettävyys. Myös puukuitujen yhdistäminen kierrätettyihin tai biopohjaisiin polymeereihin on mahdollista.

Stora Enson Biocomposites-liiketoiminnan johtaja Patricia Oddshammarin mukaan DuraSensen ansiosta muovin kulutusta voidaan vähentää jopa 60 prosenttia, mikä vähentää mikromuovin joutumista ympäristöön.

– Stora Enson biokomposiitteja voidaan käyttää uudelleen materiaalina jopa seitsemän kertaa tai kierrättää muiden muovien mukana ja käyttää elinkaarensa lopussa energiaksi, Oddshammar sanoo.

Biokomposiittien tuotanto on alkanut yhtiön Hylten tehtaalla Ruotsissa tänä vuonna. 12 miljoonan euron investoinnilla yhtiö on luonut 15 000 tonnin tuotantokapasiteetin, mikä tekee Stora Ensosta Euroopan suurimman puukuitupohjaisen biokomposiitin valmistajan.