Joka kolmas Kotkan oppilaista käy koulua väistötiloissa ensi syksynä

Parakkikouluihin siirtyminen rajoittaa sisäliikuntamahdollisuuksia, mutta vapauttaa oppilaat sisäilmaongelmista.

Kotka
Helilän koulu
Helilän koulu Kotkassa.Juulia Tillaeus / Yle

Tuleva lukuvuosi käynnistyy Kotkan kouluissa poikkeuksellisissa merkeissä. Peruskoulun oppilaista ainakin noin joka kolmas käy koulua väistötiloissa ensi syksynä.

Yhteensä tämä tarkoittaa noin 1 700:aa oppilasta.

– Onhan se poikkeuksellista. Ei ole normaalia, että näin paljon koululaisia on väistössä, sanoo Kotkan opetustoimenjohtaja Juha Henriksson.

Kaikkiaan Kotkassa 1.–9.-luokkalaisia on noin 4 700.

Samanlaisia tilanteita muuallakin

Kotkan tilannetta ei voida pitää täysin poikkeuksellisena koko maan tasolla.

– Prosenttiluku kuulostaa isolta, mutta saattaa olla, että samanlainen tilanne on lähellä muissakin kunnissa, sanoo yliarkkitehti Reino Tapaninen Opetushallituksesta.

Väistötilojen tarve näyttäisi olevan riesa, joka ei osoita laantumisen merkkejä.

– Jopa yli viidennes Suomen kouluista kärsii sisäilmaongelmista, arvioi Reino Tapaninen.

Toissavuonna Ylen tekemässä koko maan kattaneessa kyselyssä 170 koulua ilmoitti opiskelevansa muissa kuin varsinaisissa koulutiloissa sisäilmaongelmien takia.

Rauhalan koulu
Rauhalan koulu.Juulia Tillaeus / Yle

"Luulen, että huoltajat ovat iloisia"

Yleensä oppilaat viihtyvät väistötiloissa hyvin, arvioi yliarkkitehti Reino Tapaninen.

– On vahvistettuja tietoja siitä, että jos sisäilmaongelmista kärsivästä koulusta siirrytään väistötiloihin, niin niissä tiloissa viihdytään paremmin, koska sisäilmasta johtuva oireilu vähenee, sanoo yliarkkitehti Tapaninen.

Opetustoimenjohtaja Juha Henrikssonin mukaan väistötiloihin siirtyminen parantaa oppilaiden mahdollisuuksia käydä koulua.

– Luulen, että varsinkin huoltajat ovat iloisia, että kouluissa on terveelliset ja turvalliset tilat, sanoo Juha Henriksson.

Karhulan yläkoulun tilanne selviää kesällä

Yhteensä kuusi Kotkan peruskoulua aloittaa lukuvuotensa väistötiloissa. Nämä ovat Hakalan, Rauhalan, Helilän, Pihkoon, Langinkosken ja Korkeakosken koulu.

Myös Karhulan yläkoulun oppilaat saattavat aloittaa lukuvuotensa väistössä.

– Karhulan koulun osalta emme vielä tiedä, aloittaako koulu väistössä vai omissa tiloissa. Sisäilmaremontin pitäisi valmistua syksyksi. Tämä asia selviää kesän aikana, sanoo Juha Henriksson.

Jokaisen edellä mainitun koulun osalta syynä väistöön ovat sisäilmaongelmat.

Karhulan koulu
Karhulan yläkoulu ja lukio toimivat samoissa tiloissa.Juulia Tillaeus / Yle

Pihkoon koulu väistöön Karhuvuoren koululle

Suurin väistötiloihin siirtyneistä kouluista on Helilän koulu, jossa on noin 500 oppilasta. Väistötiloina Helilässä toimivat parakit, jotka on sijoitettu koulun pihalle.

Samalla tavalla koulun pihalla sijaitseviin parakkeihin on väistötilat järjestetty myös Rauhalassa, Hakalassa ja Korkeakoskella.

Sen sijaan 120 oppilaan Pihkoon koulu väistää Karhuvuoren koulun tiloihin. Matkaa Pihkoosta Karhuvuoreen kertyy noin viisi kilometriä.

– Koulumatka järjestetään tilauskuljetuksena. Oppilaat tulevat aamulla Pihkoon koululle, ja sieltä heitä kuljetetaan useampina erinä Karhuvuoren koululle, sanoo Juha Henriksson.

Langinkosken koulun väistötilat sijaitsevat entisessä puuopistossa Savotassa.

– Siellä on väljät ja uskoakseni toimivat tilat, sillä rakennus on suunniteltu oppilaitoskäyttöön, sanoo Henriksson.

Parakkikouluissa ei ole omia sisäliikuntatiloja

Parakkeihin siirtyminen rajoittaa jossain määrin teknisen työn, kotitalouden ja liikunnan opetusta.

– Esimerkiksi Helilän koulussa ei ole mahdollisuutta kuumakäsittelyyn teknisissä töissä. Se tarkoittaa, etteivät oppilaat voi hitsata tai lämmittää ahjoa, sanoo Henriksson.

Liikunnan osalta pulmaksi muodostuvat sisäliikuntatilat, joita ei parakkikouluissa ole. Hakalassa ja Rauhalassa koulujen olemassa olevia sisäliikuntatiloja ei voida käyttää sisäilmaongelman vuoksi.

– Sisäliikunta yritetään mahdollisuuksien mukaan korvata esimerkiksi uinnilla tai ulkona tapahtuvalla liikunnalla, sanoo Juha Henriksson.

Väistö saattaa jatkua vuosia

Langinkosken koulun väistön on määrä loppua tammikuussa 2020, jolloin uusi koulurakennus valmistuu, arvioi Juha Henriksson.

Helilän, Hakalan, Rauhalan ja Pihkoon osalta Kotkan kaupunki ei tiedä tarkasti, milloin väistö loppuu.

Esimerkiksi Helilän koulun parakeista on tehty viiden vuoden mittainen vuokrasopimus. Hakalan ja Rauhalan koulujen parakeista sopimuksen kesto on kolme vuotta.

– Voi olla niin, että väistössä ollaan vuosia, sanoo opetustoimenjohtaja Juha Henriksson.

Omissa tiloissa Kotkan peruskouluista syyslukukauden aloittavat Aittakorven, Ruonalan, Mussalon, Kotkansaaren, Karhuvuoren, Hovinsaaren, Kyminkartanon, Tavastilan, Otsolan ja Metsolan koulut.