1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Senaatintori

No nyt saa näin hyviä kuvia Helsingin tuomiokirkosta – Bussit eivät enää estä tätä näkyä

Turistibussit siirretään pois Helsingin tuomiokirkon rappusten ja Senaatintorin välistä. Koko alue muuttuu kesäksi kävelykaduksi.

Senaatintori
Helsingin tuomiokirkko.
Helsingin tuomiokirkon rappusten edusta muuttuu kävelykaduksi, jotta alue olisi viihtyisä ja turvallinen kävelijöille.AOP

Pian turistit ja kaupunkilaiset saavat kuvata tuomiokirkkoa Senaatintorilta rauhassa. Bussit eivät enää kurvaa kameran eteen, kun kaupunki kokeilee uusia pysäköintijärjestelyjä Senaatintorin ympäristössä.

Jalankulkijat voivat myös ylittää Senaatintorin ja tuomiokirkon portaiden välissä olevan Hallituskadun turistibusseja väistelemättä. Lyhyt pätkä muutetaan kävelykaduksi.

– Kokeilun tavoitteena on vähentää turistibussien väärinpysäköintiä Senaatintorin torialueella ja tällä tavoin parantaa torin viihtyisyyttä ja turvallisuutta kävelijöille, kertoo projektinjohtaja Katariina Baarman Helsingin kaupunginkansiasta.

– Bussit ovat aiemmin pysäköineet Senaatintorin laidalle jopa useampaan riviin, mutta nyt ne ohjataan muualle, jotta jalankulkijat voivat kulkea vapaasti torilta kirkkoon ja saada parempia kuvia, Baarman sanoo.

Karttakuva Senaatintorin matkailuliikenteen järjestelyistä kesällä 2018.
Karttakuva Senaatintorin matkailuliikenteen järjestelyistä kesällä 2018.Helsingin kaupunki

Turistibusseille tilaa lähikaduilta

Turistibussit ovat viime kesinä valloittaneet Senaatintorin ympäristön pysäköinneillään. Tänä kesänä Helsinkiin odotetaan muun muassa ennätyksellistä risteilykesää.

Katariina Baarmanin mukaan järjestelyillä pyritään vastaamaan kasvavaan turistien määrään Helsingissä. Kesällä bussit voivat jättää matkustajansa alueelle ja ajaa parkkiin uusille pysäköintipaikoille Kirkkokadun ja Rauhankadun välille. Sovitun ajan jälkeen bussi voi taas noutaa matkustajansa torin laidalta.

Uudet pysäköinti- ja liikennejärjestelyt ovat voimassa kesäkuun 5. päivästä lokakuun loppuun.

Kaupunki pohtii kokeilujakson jälkeen, muuttaako se pysäköintijärjestelyt jokakesäisiksi. Suunnitelmissa on laajentaa kokeilua kesällä 2019 niin, että turistibussien pysäköintipaikat poistuisivat Senaatintorin etelä- ja itälaidalta.

Kaupunkistrategian (siirryt toiseen palveluun) yksi kärkihankkeista on kävelykeskustan laajentaminen. Senaatintorin matkailuliikenteen pysäköintijärjestelyjen muutokset ovat yksi osa hankkeen ratkaisuja.

Lue seuraavaksi