Asunnonmyyjät kertovat kiusallisesta netti-ilmiöstä: joku haukkuu talon Facebookissa julkisesti ja vahinkoa tulee, vaikka väite olisi perätön

Vääriä tietoja myytävistä asunnoista voidaan levittää somessa ilkeyttään.

kiinteistökauppa
parvekkeita
AOP

Kun joku ulkopuolinen haukkuu asuntoa sosiaalisessa mediassa julkisesti, kiinteistövälittäjät ja asuntojen myyjät joutuvat välillä kiperän tilanteen eteen.

Facebookin paikallisryhmässä Kuopiossa julkaistiin hiljattain osoite myynnissä olevasta omakotitalosta. Postaaja väitti, että asunnossa olisi homeongelma. Seuraavana päivänä hän yllättäen poisti alkuperäisen viestin ja pahoitteli levittäneensä väärää tietoa.

Vaikka väärät tiedot oikaistaisiin somessa, vahinko on ehtinyt jo tapahtua. Kymmenettuhannet silmäparit voivat nähdä postauksen.

– Haukkuminen somessa voi pidentää kohteen myyntiaikaa, SP-Kodin yrittäjä Markus Itkonen sanoo.

Lähes jokainen Ylen tavoittama kiinteistönvälittäjä tuntee ilmiön. Osan mielestä se on myös kasvussa.

– Onneksi tapauksia on harvoin, mutta kuitenkin koko ajan lisääntyvässä määrin, kiinteistövälitysalan yrittäjä Eija Koistinen toteaa.

Kukaan välittäjistä ei osaa sanoa, miksi vääriä tietoja levitetään somessa. Niitä saatetaan levittää pelkkää ilkeyttään. Taustalla voi olla esimerkiksi kirjoittajan ja myyjän henkilökohtainen riita.

Välittäjät neuvottomia somekohujen edessä

Useat välittäjät arvioivat, että he ottaisivat yhteyttä kirjoittajaan ja pyytäisivät saada tietää, mistä kirjoittajan tiedot kohteesta ovat peräisin.

Pahimmissa tapauksissa väärää tietoa levittäneitä on jouduttu uhkaamaan rikosilmoituksella.

Välittäjät sanovat, että asuntojen epäasialliseen ruotimiseen on vaikea puuttua somessa. Välittäjälle voi olla korkea kynnys osallistua keskusteluun mitenkään. Yrittäjä Eija Koistinen sanoo, että vaarana on oman maineen menettäminen, koska vihaiset ihmiset voivat hyökätä välittäjän kimppuun somessa.

Vaikka postaus korjattaisiin tai kirjoittaja tekisi uuden postauksen, jossa pahoittelee väärää tietoa, eivät kaikki alkuperäisen postauksen nähneistä saa tietoonsa oikeita tietoja ja harhaluulot voivat jäädä elämään lukijoiden mielessä.

– Ihmiselle voi jäädä korjauksesta huolimatta epävarmuus kohteesta, koska hän ei tiedä, miksi kirjoitusta on korjattu, Kuopion Kodit Oy:n yrittäjä Eija Koistinen sanoo.

Provosoimisen pelko hiljentää puolustajat

Ylen tavoittamista välittäjistä suurin osa ei kommentoisi lainkaan nimettömänä käytävässä keskustelussa.

– Jättäisin nimettömät kommentit omaan arvoonsa. Keskustelu nimimerkkien kanssa voi olla loputon suo, Markus Itkonen arvioi.

Kiinteistönvälittäjä ja yrittäjä Gitta Mielonen sanoo samoin kuin monet muutkin välittäjät, että lyhyt kommentti riittää.

– Kirjoittaisin lyhyen ja selkeän viestin, jossa on pelkkää faktaa. Jättäisin yhteystietoni lisäkysymyksiä varten, Mielonen toteaa.

Pohjois-Savon OP-Kiinteistökeskuksen myyntijohtaja Anu Heiskanen puolestaan suosittelee olemaan yhteydessä Facebook-ryhmän ylläpitäjään ja pyytää virheellisen kirjoituksen poistamista.

– Puolustautuminen on äärimmäisen hankalaa. Kommentointi voi vain provosoida lisää, Heiskanen ajattelee.

– Toisaalta ne, jotka kirjoittavat eivät ole itse kiinnostuneita asunnosta. Kyllä suomalaiset ovat fiksuja ja ymmärtävät, että kuka vain voi kirjoittaa mitä tahansa nettiin, Gitta Mielonen uskoo.

Kommentointi onnistuu uutisten selainversiossa ja Yle.fi-sovelluksessa (siirryt toiseen palveluun) Yle Tunnuksen avulla.

Luo oma Yle Tunnuksesi täällä.