1. yle.fi
  2. Uutiset

Pääkaupunkiseudun jättivaltuusto seisoo sote-kriittisen lausunnon takana – Antti Lindtman: "Täältä lähtee viileät terveiset hallituksen ajamalle soteuudistukselle"

Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten valtuutetut kokoontuivat tänään yhteisessä jättivaltuustossa Vantaan Martinlaaksossa. Lopulta Espookin liittyi muun pääkaupunkiseudun riveihin.

sote-uudistus
Antti Lindtman saapui pääkaupunkiseudun kaupunkien Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan valtuustojen yhteiskokoukseen Kulttuuritalo Martinuksessa Vantaalla.
Antti Lindtman saapui pääkaupunkiseudun kaupunkien valtuustojen yhteiskokoukseen.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Pääkaupunkiseudun sote-kapina oli tänään huipussaan, kun Helsigin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten 262 valtuutettua olivat koolla Vantaan Martinlaaksossa yhteisessä jättivaltuustossa. Nämä kuntapäättäjät edustavat noin viidennestä koko Suomen asukkaista.

Niin ikään näiden kaupunkien sote-budjetit muodostavat yhteenlaskettuna lähes neljän miljardin potilla melkein viidesosan koko maan sote-budjetista.

Yhteisen lausunnon mukaan sote- ja maakuntauudistus vaikuttaa vahingollisesti kasvavien kaupunkien talouteen, palveluihin ja investointikykyyn, eikä se huomioi pääkaupunkiseudun erityispiirteitä. Edelleen hallituksen esityksestä todetaan, että se ei toteuta sille asetettuja tavoitteita, eikä sitä pidä nykymuodossaan hyväksyä.

Kaikkien neljän kaupungin valtuustot hyväksyivät yhteisen lausunnon, Espoo äänin 49–24, Vantaa 48–16 ja Helsinki 79–3. Kauniaisissa päätös oli yksimielinen.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori uskoo, että sote- ja maakuntauudistus ei mene eduskunnassa läpi tiistaisen jättivaltuuston tyrmäävän päätöksen jälkeen.
Helsingin pormestari Jan Vapaavuori oli tyytyväinen illan äänestysten saldoon.Ulla Malminen / Yle

Kun päätös saatiin aikaan, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori sanoi olevansa vakuuttunut siitä, että sote- ja maakuntauudistus ei mene eduskunnassa läpi.

– Minun on aivan mahdotonta nähdä, että kukaan helsinkiläinen kansanedustaja äänestäisi sen puolesta.

Tämä jää nähtäväksi, kun eduskunta äänestää uudistuksesta kesällä.

Kuuma kokous siivitti päätöstä

Päätöstä edelsi valtuutettujen yhteinen kokous, jossa esitettiin yli viisikymmentä puheenvuoroa.

Kokouksen avasi Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Antti Lindtman (sd.), joka julisti, että pääkaupunkiseudun on pidettävä yhtä tänään.

– Nyt jos koskaan tarvitaan pääkaupunkiseudun yhteinen viesti.

Esityslistalla oli kaupunkien yhteinen lausunto hallituksen sote- ja maakuntauudistukselle. Helsingin, Vantaan ja Kauniaisten kaupunginhallitukset olivat jo aiemmin näyttäneet vihreää valoa yhteiselle, eduskunnalle annettavalle kriittiselle lausunnolle.

Tämä on viimeinen hätähuuto.

Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Antti Lindtman

Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tuuli Kousa (vihr.) sanoi omassa puheenvuorossaan, että sote-uudistuksen haitalliset vaikutukset heijastuvat kokoo maahan.

– Uudistus heikentää pääkaupunkiseudun kykyä menestyä koko Suomen hyväksi.

Kauniaisten kaupunginhallituksen puheenjohtaja Veronica Rehn-Kivi (r.) ilmaisi huolensa muun muassa siitä, saavatko Uudenmaan pienten kuntien edustajat äänensä kuuluville uudessa maakuntahallinnossa. Myös sote-palvelujen saaminen molemmilla kotimaisilla kielillä askarrutti häntä, jos uudistus astuu voimaan.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kävi myös puhujapöntössä antamassa vauhtia keskustelulle.

– Hyvät valtuutetut, tämä on isoin asia, jota kukaan meistä tulee valtuustourallaan koskaan käsittelemään.

– Vielä ei ole myöhäistä kääntää Suomen suuntaa, Vapaavuori totesi.

Espoon kaupunginhallitus veti omaa linjaa

Espoon kaupunginhallitus sen sijaan on aiemmin päätynyt sellaiseen ratkaisuun, että maan hallituksen esitystä ei pitäisi kaataa, vaan kritiikin tulisi keskittyä parantelemaan esitystä.

– Nyt on aika lausua, miten lakeja pitää muuttaa, ja saadessaan eteensä lopullisen mietinnön eduskunnan täysistunto sitten äänestää onko lopputulos riittävän hyvä, vai aloitetaanko välttämättömän uudistuksen valmistelu joskus lähivuosina taas kokonaan alusta, sanoo Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Markkula (kok.) puheenvuorossaan.

Espoon vihreiden Saara Hyrkkö sai kuitenkin raivokkaat aplodit, kun hän sanoi, ettei hallituksen esittämää sote-uudistusta tule hyväksyä.

Espoon kokoomuksessa moni valtuutettu myötäilee kuitenkin kaupunginhallituksen linjaa, kuten kokoomusvaltuutettu Kai Lintunen. Hän kertoi Ylelle haluavansa, että sote-uudistus toteutuu paranneltuna.

– Ajattelen, että mieluummin niiden tarvittavien korjausten osoittamisen kautta kuin puhtaasti sellaisen kritiikin kautta, että koko uudistus pitäisi kaataa tässä vaiheessa. Uudistus on ollut valmistelussa jo monien hallitusten ajan ja sellainen tarvitaan joka tapauksessa. On hyvin epätodennäköistä, että se ripeällä aikataululla kokonaan kaadettuna jatkuisi eteenpäin.

Silti Lintusen mukaan monet espoolaispäättäjät haluavat noudattaa muiden pääkaupunkiseudun kaupunkien sote-kriittistä linjaa.

– On suuri joukko espoolaisia päättäjiä, jotka ajattelevat, että on tärkeää olla pääkaupunkiseudun yhteisrintamassa.

Espoon valtuutetut liittyivät pääkaupunkiseudun riveihin

Espoon valtuutettu ja ulkonimisteri Timo Soini (sin.) ei kuitenkaan kuulu tähän joukkoon. Hän totesi Espoon valtuutettujen omassa kokouksessa Martinlaaksossa, että sote-uudistuksen kaataminen ei estä ainakaan palvelujen yksityistämistä.

– Ei vaihtoehto ole se, että jos tämä kaatuu, niin tehdään uusi, vaan kunnat alkavat yksityistämään sotepalevluitaan.

Espoon valtuutettu Kari Uotila (vas.) oli toista mieltä.

– Tämä on tehtävä uudestaan, se on ihan selvää.

Äänestyksen jälkeen Espoon valtuuston enemmistö päätyi taipumaan sote-kriittiselle linjalle muiden pääkaupunkiseudun kaupunkien kanssa.

Kaupunginhallituksen esitys sai 24 ääntä. Vihreiden Inka Hopsun esitys sote-kriittisestä esityksestä sai 49 ääntä.

Eriävän mielipiteen esitti Jukka Kilpi (sin.) ja siihen yhtyivät puoluetoverit Timo Soini ja Simon Elo.

Espoon kokoomuksen valtuutettu Kai Lintunen.
Espoon kokoomuksen valtuutettu Kai Lintunen.Ulla Malminen / Yle

Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Antti Lindtman on selvästi tiukalla linjalla. Hän totesi Ylelle, että hallitukselle ja eduskunnalle lähtee tänään jäätävä viesti pääkapunkiseudun kuntapäättäjiltä.

– Vaikka tänään on lämmin päivä, niin uskon, että täältä lähtee viileät terveiset hallituksen ajamalle soteuudistukselle. Tämä on viimeinen hätähuuto sille, että ei pidä laittaa pääkaupunkiseudun asukkaita maksamaan omien palveluidensa heikentymisenä ja pirstoutumisena maan hallituksessa tehtyä lehmänkauppaa, jossa kokoomus on saanut markkinamallin ja keskusta maakuntamallin.

Lue myös:

Binga Tupamäki, 19, äänestää tänään sotea vastaan ja lähettää terveiset pääministerille: "Jos miljoonan asukkaan mandaatilla saadaan jotain aikaan, kyllä sitä pitää kuunnella"

Helsingin valtuuston selvä enemmistö jyrää hallituksen sote- ja maakuntauudistuksen – "Säästötaso vastaa kaikkien terveysasemien sulkemista"

"Helsinki ei haraa vastaan", väittää Sanna Vesikansa – 5 kysymystä apulaispormestarille siitä, mikä pääkaupunkia närästää sotessa

Pääkaupunkiseudulla suunnitellaan soten kapinakokousta – Jättivaltuusto allekirjoittaisi vetoomuksen valtiolle

Pääkaupunkiseudun sote-kapina kiihtyy: Sote vie 300 miljoonaa euroa Uudeltamaalta – Tätä säästöt voisivat tarkoittaa pääkaupunkiseudulla

Helsingin kokoomuslaiset komppaavat Elina Lepomäkeä – "Sote pitää kaataa, valmistelu ihan itkettää"

Ymmärrätkö miten sote vaikuttaa sinuun? Kokeile Ylen pelillä

Lue seuraavaksi