Hyppää sisältöön

Miksi Susanna Kosken ja työttömän kohtaaminen pillastutti kansalaiset ja menikö raivo oikeaan kohteeseen?

491 eurolla elävä Anna-Maija Tikkanen sai kokoomuskansanedustajalta neuvon hankkia tietokoneen ja etätöitä.

Kansanedustaja Susanna Koski ja helsinkiläinen työtön Anna-Maija Tikkanen.
Susanna Koski ja Anna-Maija Tikkanen tapasivat toukokuussa uudestaan.

Pitkäaikaistyötön Anna-Maija Tikkanen ja kansanedustaja Susanna Koski (kok.) tapasivat maanantaina A-Studion Kuplat-sarjassa ja puhuivat rahasta ja toimeentulosta.

Diabeteksesta ja keuhkoahtaumataudista kärsivä Tikkanen kertoi sinnittelevänsä 491 euron toimeentulotuella.

"Meillä kaikillahan on rajoitteita", Koski totesi ja kehotti Tikkasta hankkimaan etätöitä.

Kansanedustaja Susanna Kosken kuukausipalkkio on 6 510 euroa, ilman kulukorvauksia.

Pitkäaikaistyöttömän ja kansanedustajan kohtaaminen on nostattanut arvostelumyrskyn. Tiistaina myös useat kokoomukselaiset irrottautuivat yhteisöpalvelu Twitterissä Susanna Kosken mielipiteistä.

Mutta mistä kansalaiset lopulta raivostuivat? Ja osuiko raivo oikeaan kohteeseen? Politiikan tutkija Johanna Vuorelma kehottaa katsomaan pintaa syvemmälle.

– Meillä on ollut Suomessa ihanne, että olemme kaikki samassa veneessä ja ihanteen törmääminen todellisuuteen raivostuttaa, Vuorelma sanoo.

Johanna Vuorelma Kuva: Yle

Kansalaiset näkevät kaksi ihmistä, jotka eivät selvästikään ymmärrä toisiaan. Kolmekymppisen menestyvän naisen ja 55-vuotiaan työttömän yksinhuoltajan.

– Mutta mitä sitten jos Susanna Koski olisi onnistunut näyttämään empaattiselta? Olisiko se parantanut köyhien asemaa, ei! Vuorelma sanoo.

Jos 55-vuotias pitkäaikaistyötön olisi kohdannut Kosken sijaan kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon, katsojat olisivat saattaneet päätyä siihen tulokseen, että sosiaaliturva toimii ja talouskasvu nostaa kaikkein köyhimmätkin kurjuudesta.

Empaattisuudessa on vaaransa.

Vuorelman mielestä suuttumisen pitäisi kohdistua Susanna Kosken sijasta Suomen sosiaaliturvaan, jota ovat olleet sorvaamassa useiden puolueiden kansanedustajat.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus on jäädyttänyt kaikkein pienimpien sosiaalietuuksien indeksikorotukset.

Voivatko menestyjät ja köyhät enää kohdata? Kriisiviestinnän asiantuntija Katleena Kortesuo pitää Susanna Kosken esiintymistä ylimielisenä.

– Siinä oli kulmien kohottelua ja nenänvartta pitkin katsomista. Ihan selvästi näki, että häntä alkoi ärsyttää. Koski suhtautui keskustelukumppaniinsa teennäisen kärsivällisesti, Kortesuo sanoo.

Tuloeroista pitää Kortesuon mielestä keskustella, mutta ei niin, että asettuu toisen yläpuolelle.

– Nyt meillä on käsissämme video, jossa kokoomuslainen on ylimielinen, kylmä ja tunteeton. En usko, että tämä hyödyttää puoluetta, Kortesuo sanoo.

Kovaa ja oikealta. Susanna Kosken mielipiteet herättävät huomiota jo silloin, kun hän oli kokoomusnuorten puheenjohtaja.

Jyväskylän yliopiston sosiologian professori Terhi-Anna Wilska toteaa, ettei Koski ole enää parikymppinen.

– Eniten tämä menee henkilökohtaisen ärsyyntymisen piikkiin, mutta Koski on myös hallituspuolue kokoomuksen kansanedustaja. Keskustelu kertoo kuplissa elämisestä.

Ihmisten elämät siiloutuvat. Maailmat eivät kohtaa.

Terhi-Anna Wilska. Kuva: Riika Raitio / Yle

– Meillä on edelleen peruskoulu, mutta isoissa kaupungeissa asuinalueet ja harrastukset ovat eriytyneet. Myös kulttuurinen eriarvoisuus on kasvanut, Wilska sanoo.

Raivoa herättää myös se, että sosiaalipolitiikka on sekavassa tilassa. Sitä leimaavat erilaiset kokeilut.

– On perustulokokeilua ja vähän sitä sun tätä. Sosiaaliturva on käymistilassa ja tiedetään, että uudistuksia pitäisi tehdä. Uudistuksista ollaan kuitenkin poliittisesti erimielisiä. Se kertoo hämmennyksestä ja kaaoksesta, Wilska sanoo.

Lue myös:

.
.