Hyppää sisältöön

Tutkija uskoo Lotta-valaan selviytyvän takaisin Atlantille – "Luultavasti viikossa tai kahdessa se on tiessään"

Ryhävalas on pelastettu viikon sisään kahdesta rysästä Vaasan ja Rauman edustalta. Tutkija uskoo valaan olevan eksynyt reitiltään.

Länsi-Suomen merivartioston meripelastajat pelastavat rysään joutunutta kovanonnen ryhävalasta Rauman edustalla Pohjanlahdella 15. toukokuuta. Kuvassa vasemmalla näkyy rysän omistavan kalastajan vene. Kyseessä oli mahdollisesti sama, Lotaksi nimetty valas, jonka merivartiosto pelasti lauantaina siikarysästä Merenkurkussa. Olettamaa tukee se, että valaan ympärille oli jäänyt myös hieman eriväristä verkkoa. Siikarysä oli väriltään vihreä, lohirysä oranssi.

Länsi-Suomen merivartiosto tiedotti tiistaina iltapäivällä, että Rauman edustalla nähty ryhävalas on sama valas, joka irrotettiin rysästä lauantaina Vaasan edustalla.

Merivartiosto kertoi, että Lotaksi nimetystä valasta saatiin irrotettua myös lauantaisia rysän rippeitä, ja valas jatkoi matkaansa hyväkuntoisen oloisena päästyään vapauteen.

Valaisiin perehtynyt Luonnonvarakeskuksen tutkija Sanna Kuningas sanoo, että ryhävalas ei voi jäädä elämään pitkäksi aikaa Itämerelle. Sillä on kuitenkin hyvät mahdollisuudet selviytyä takaisin Atlantille.

– Uskoisin, että valas pyörii viikon tai pari viikkoa Itämerellä ja löytää ajan kanssa samaa tietä takaisin, kuin mistä tulikin. Se on eksynyt oikealta reitiltään ja päätynyt siksi Suomen vesille.

Lotta-valas on uinut Suomen vesille Tanskan salmien kautta. Ryhävalaita esiintyy Atlantin puolella runsaslukuisena. Luonnonvarakeskuksen tutkija Sanna Kuningas uskoo ryhävalaan pärjäävän lyhyen aikaa Suomen rannikolla, sillä Itämeren silakkakannat ovat hyvässä kunnossa, joten syötävää kyllä riittää.

– Kaikki merkit viittaavat siihen, että kyseessä on terve yksilö. Valas pärjää kyllä, kunhan se ei jää toisiin verkkoihin kiinni tai haavoitu pahemmin.

Ryhävalas on Suomen vesillä harvinainen näky

Ryhävalas Suomen vesillä on harvinainen tapaus, mutta ei täysin ennenkuulumatonta. Lähivuosilta löytyy muutamia vastaavia tapauksia.

– Muistaakseni ryhävalas havaittiin viimeksi Suomen rannikkovesillä vuonna 2014, Luonnonvarakeskuksen tutkija Sanna Kuningas kertoo.

Hän uskoo, että Lotta-valas jää yksittäistapaukseksi.

– En näe mitään merkkejä siitä, että Suomen vesille tulisi enempää ryhävalailta. Kyllä ne luonnollisesti pysyvät Atlantin puolella.

Lue lisää: